A marcipános, csokimázas cukrászcsodákra még biztosan nem lesz szüksége az ünnepeltnek. Készíts neki pici, személyre szabott tortácskát egészséges hozzávalókból. Ezt már ő is meg tudja enni egyedül!
W. Ungváry Renáta receptjei
A KEDVENCÜNK!
Gyümölcsös golyók – a legjobb alapanyag
Csupa nyers hozzávalóból készül, nagyon egyszerű, és a felhasználási lehetőségek végtelenek. Ha például egymás mellé rakod a golyókat, szülinapi hernyót építhetsz belőle. A legnagyobb golyó lesz a feje, arra biggyesztheted a gyertyát. Tej, tojás, glutén és hozzáadott cukor mentes!
Hozzávalók, amelyeket csak össze kell gyúrnod, és kb. egy óra állásidő után golyóvá formázni:
- narancslébe áztatott datolya vagy mazsola, amiről két óra elteltével leöntöd a felesleges levet, és botmixerrel pépesíted – ez lesz az édesítés
- pár szem ugyanilyen módszerrel beáztatott aszalt gyümölcs, például sárgabarack, szilva pépesítve
- pár szem friss gyümölcs, például sárgabarack, áfonya, alma pépesítve vagy finomra reszelve
- darált mandula és kókuszliszt
- zabpehely
- egy-két teáskanál citromlé
- fahéj
Zabpehelyből, darált mandulából és kókuszlisztből annyit adj hozzá, hogy jól formázható, nem túl lágy massza legyen a végeredmény. A golyók külső borítása lehet natúr kakaópor, darált mandula, kókuszliszt, illetve ezek keveréke, így különböző színárnyalatokat állíthatsz elő. Hűtőben tárolandó, két napig áll el.
Vaníliás grízpuding
A kis gríztorta készítéséhez egy szilikon muffin- vagy pudingformára lesz szükséged. Keverj össze egy evőkanál vaníliás pudingport két evőkanál búzadarával. Szórj bele fél kávéskanálnyi valódi vanília őrleményt. Kezdj el melegíteni két és fél deci tejet, majd folytonos kevergetés közben szórd bele a keveréket és főzd sűrűre. Édesítsd datolya sziruppal vagy a golyócskáknál leírt mazsola péppel. Keverj el benne egy teáskanál vajat. Öblítsd ki hideg vízzel a szilikonformát, majd öntsd bele a masszát, és hagyd megszilárdulni. Ha kihűlt, tedd a hűtőbe. A forma óvatos megnyomásával borítsd kistányérra, és már neki is láthatsz a díszítésnek!
Gyümölcskosárka
Keverj össze egy deci natúr joghurtot, három evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, egy tojássárgáját, egy kemény habbá vert fehérjét, két evőkanál mazsola pépet, egy evőkanál olvasztott vajat. Öntsd a masszát gyümölcskosár vagy muffin formákba, és süsd ki 160 fokon. A kihűlt kosarakat vagy a félbe vágott muffinokat töltsd meg friss gyümölcspéppel, pár csepp citromlével kevert natúr krémtúróval. Expressz zselatint habverővel a gyümölcsös túróba keverve szilárdabb állagú, szeletelhető túrókrémet is készíthetsz. Díszítsd friss gyümölcsdarabokkal.
Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!