A nyár rengeteg finom zöldséggel, gyümölccsel kényeztet minket. Használjuk ki ezt a csodás időszakot minél jobban!
A recepteket összeállította: Pintér Mónika, Szeretetkonyhám
Hideg eperkrémleves (10 hónapos kortól)
Hozzávalók: 60 dkg eper, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejszín, 5 dl tej.
Elkészítés A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd a magok miatt átszűrjük. Hidegen, akár egy kis tejszínhabbal lefújva fogyasztjuk. Az eper esetlegesen okozhat allergiát a babáknál. Ezért is fontos, hogy kiszűrjük a magokat.
Cukkinis-lecsós penne (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 6 szem paprika, 6-8 szem paradicsom, 1 kisebb cukkini, só, olaj, 1 csomag penne tészta.
Elkészítés A zöldségeket megmossuk, majd a hagymát apró darabokra aprítjuk. A paprikát és a paradicsomot felkarikázzuk, a cukkinit felkockázzuk. A hagymát megfonnyasztjuk egy kis olajon, majd rátesszük a paprikát. Sózzuk, majd ha puhult egy picit, hozzátesszük a cukkinit. Amikor minden puha, rádobjuk a paradicsomot is. Utánaízesítjük. Mindeközben sós, forrásban lévő vízben kifőzzük a penne tésztát. Összeforgatjuk a lecsóval, és már kész is a könnyű nyári ebédünk, vacsoránk.
Zöldségnyárs csirkefalatokkal (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 db lilahagyma, 1 kisebb cukkini, 1 kaliforniai paprika, 6 db kisebb paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 30 dkg csirkemell. A pestóhoz 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, és bármilyen zöldfűszer (pl. bazsalikomlevél, oregánó).
Elkészítés A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, egyforma nagyságú darabokra vágjuk, a csirkemellet is felkockázzuk, majd a felkockázott alapanyagokat nyársra húzzuk. A nyárs végére kerülhet (vegán) sajt is. Elkészítjük a pestót: a fokhagymát és a fűszernövényt pépesre zúzzuk és összekeverjük az olajjal. A zöldségeket és a húst meglocsoljuk a pestóval, majd grillfunkción 30-35 percig sütjük. Friss bagettel tálaljuk.
Cukkinis-sárgarépás fasírt (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 50 dkg cukkini és sárgarépa vegyesen, 15 dkg gluténmentes zabpehely, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 5 dkg gluténmentes zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Elkészítés A cukkinit és a répát lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen, majd kinyomkodjuk. Hozzátesszük a többi belevalót, ízesítjük és alaposan összekeverjük. A masszából dió nagyságú falatokat formázunk, azokat ellapítjuk és meghentergetjük a zsemlemorzsában. Egy sütőlapot lekenünk olajjal, majd rásorakoztatjuk a fasírtokat. 190 °C-on aranybarnára sütjük, félidőben mindet megfordítjuk.
Almás pite glutén-, tej- és tojásmentesen (9 hónapos kortól)
Hozzávalók: 40 dkg gluténmentes liszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg tejmentes margarin, 15 dkg cukor, 1 csipet só, ízlés szerint fahéj, annyi kanál tejföl vagy sűrű zabtej, amennyit felvesz a tészta a gyúrásnál. A töltelékhez 1 kg alma hámozva, reszelve, cukor, fahéj, citromlé ízlés szerint, 1 tasak vaníliapuding.
Elkészítés A tészta hozzávalóiból linzeralapot készítünk. Sokáig kell gyúrni, hogy összeálljon, de össze fog! A végén, ha porhanyósnak ítéljük az anyagot, adhatunk hozzá néhány kanál növényi tejfölt vagy sűrű zabtejet. Picit pihentetjük a tésztát, majd a két harmadát tepsibe nyomkodjuk. Elkészítjük a tölteléket hagyományos almáspite-tölteléknek, vagy felfőzhetünk 1 csomag vaníliás pudingport az alma levével és magával a reszelt almával. Ízesíthetjük cukorral, fahéjjal, citromlével. A maradék egyharmad részt csíkokra sodorjuk és berácsozzuk vele a pitét. Kb. 40-50 percig sütjük alsó-felső sütésen 175 °C-on (a színét kell figyelni). A rácsok tetejét megkenhetjük egy kis baracklekvárral, hogy legyen színük, de nem muszáj.
Ribizlis keksz (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 2 db banán, 1 bögre gluténmentes zabpehely, datolyaszirup (kihagyható, mert a banán is édesít), 1 evőkanál chiamag, 1 nagy marék ribizli, egy pici sütőpor (mellőzhető). Használhatunk mazsolát, aszalványokat, étcsokidarabokat, mogyoróvajat is.
Elkészítés A banánt villával összetörjük, majd a további hozzávalókkal összekeverjük. Kb. 15 percen át pihentetjük, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet a gyümölcsökből és megpuhuljon. A masszából kanálnyi mennyiségeket helyezünk sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd 190 °C-on kb. 15-20 perc alatt pirulásig sütjük a kekszeket.
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!