Nyersen és sütve, kifinomult fűszerezéssel és csak úgy magában, inni és enni – szinte végtelen a lehetőségek sora, ha erről a közkedvelt őszi ételről van szó. Ami ráadásul a kicsiknél is a toplista élére szokott kerülni.
Szerző. W. Ungváry Renáta receptjei
Tökpüré – fokozatosan
Hozzávalók: 15 dkg-os, sütőben megsütött sütőtökszeletek, zabpehely, sárgarépa, diónyi csirkehús darabkák, friss narancslé
Az egyik legegyszerűbb, legkedveltebb babapüré, amelynek legegyszerűbb formáit már hat hónapos kortól kínálhatod. Eleinte ne legyen benne más, csak a sütőben megsütött sütőtök húsa, esetleg egy kis anyatejjel hígítva. Aztán elkészítheted egy kis főtt vagy sült hússal, hús- vagy zöldségleves lével hígítva, zabpehellyel dúsítva (egy babaadaghoz egy evőkanál, frissen préselt narancslében áztatott zabpelyhet számíts). Tíz hónapos kortól már próbálkozhatsz óvatos fűszerezéssel is, először gyömbérrel. Nem kell külön sütni, főzni a babának! Tervezz a családnak sütőtökkrém levest, és tedd félre a babaadaghoz való sült tököt. Amikor már önállóan ül a baba, adhatsz a kezébe puhára sült, lehéjazott sütőtökszeletet, hogy elmajszolja.
Pici tenyerekbe való – Ropogós sárga zsömlécskék
Hozzávalók: 0,7 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, egy zacskó szárított élesztő, kb. 30 dkg puhára sült sütőtök lehéjazva, só, három evőkanál étolaj, őrölt fahéj, meleg víz, tökmag a díszítéshez
Keverd össze a lisztet a szárított élesztővel és egy teáskanál sóval. Keverd hozzá a sütőtök pépet és az olajat, majd csorgass bele fokozatosan annyi meleg vizet, hogy rugalmas, nem túl kemény tésztát kapj. Keleszd egy óra hosszat, majd vedd el és tedd félre a tészta negyedét, ha tortát is szeretnél készíteni. A többi tésztából formázz nedves kézzel vagy pogácsaszaggatóval kicsi, 4-5 cm átmérőjű zsömléket, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, néhányat díszíts tökmaggal, majd süsd 200 fokos sütőben ropogósra. Hét hónapos kortól kézbe adható, csócsálgatnivaló.
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!
Ugyanabból a tésztából – Kecskesajtos sütőtöktorta
Hozzávalók: a zsömlécskék félretett tésztájából kb. 30 dkg, félig megsütött, így jól szeletelhető sütőtök darabok, őrölt rozmaring, őrölt oregáno, só, 25 dkg kecskesajt, egy tojás, olivaolaj
Nyújtsd ki a tésztát a kerek tortaformánál nagyobb felületűre, hogy a szélén kis peremet tudj képezni belőle. Reszeld le a sajt felét, keverd össze egy egész, felvert tojással, fűszerezd őrölt szerecsendióval és sóval, majd kend ezt a masszát a tésztára. Erre fektesd tetőcserép-szerűen a fél-egy centi vastag sütőtökszeleteket. A tetejére, szórj még egy kis őrölt szerecsendiót és a kicsi kockákra vagdalt maradék sajtot, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süsd addig, míg a kilátszó tésztaszélek aranybarnára sülnek.
Sütőtök italok – nyolc hónapos kortól
1. Gyümölcscentrifugával ugyanúgy kipréselheted a levét, mint más gyümölcsöknek. Nagyon finom almával, sárgarépával keverve, pár csepp citrom- vagy narancslével.
2. Turmixold össze a sütőben puhára sütött tökszeletet egy fél banánnal, csipetnyi fahéjjal és őrölt gyömbérrel, hígítsd némi lehűtött almahéjteával.
3. Turmixolj össze három evőkanál sült sütőtökhúst két deci kókusztejjel. Jéghidegen a legfinomabb!
Fokhagymás sütőtökös lepénykék – Gyorsan elkészül
Hozzávalók: kb. 30 dkg, sütőben előre megsütött sütőtök héj nélkül, két tojás, 10 dkg darált mandula, három evőkanál teljes kiőrlésű liszt, egy gerezd fokhagyma, víz vagy tej, egy evőkanál étolaj, ízlés szerint kapor, petrezselyem vagy friss koriander levél
Keverd össze a pépesített sütőtököt a tojásokkal, a darált mandulával, a péppé zúzott fokhagymával, az apróra vágott zöldfűszerrel, az étolajjal és a liszttel. Önts bele annyi folyadékot (víz vagy tej), hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapj. Kenj be vékonyan olajjal egy serpenyőt, forrósítsd fel, majd evőkanállal adagolva süsd meg a kis lepénykéket. Nagyon jól illik hozzá a friss zöldsaláta joghurtos, citromos öntettel. A kicsik imádják kézben fogva enni, akkor is boldogulnak vele, ha még nincs sok foguk. Egyéves kortól adható.
Ajánljuk még a témában: