Olvasási idő: 3 percZöldség-, vagy gyümölcspürék – a leggyakoribb étel alternatívák, ha a hozzátáplálásról van szó. Legalábbis nálunk.
De vajon így van ez a világon mindenhol? Megnézzük néhány ország hozzátáplálási szokásait: mi az a darabos vagy szilárd étel, amit elsőként adnak a kisbabáknak.
Japán

A legtöbb japán szülő babáknak való rizskását (okayu) kever sütőtök vagy répa pürébe első próbálkozásként. Tradicionális ételüket, a miso levest nagyjából egy éves koruktól kezdve fogyasztják.
Mexikó

Sok Latin-Amerikai országhoz hasonlóan a mexikóiak levessel, tortillával, avokádóval, babbal és gyümölcsökkel (pl. papaya) kezdik a hozzátáplálást. Sok mexikói anyuka szeret már a kezdetektől használni egy kevés chilli port ízesítésként.
Svédország

Nagyjából hat hónapos kortól a välling nevű ételé lesz a főszerep a baba étrendjében. Ez egy búza alapú, zabkásához hasonlító massza, ami sűrűbb, mint a tápszer, és cumisüvegben adják a babáknak.
Peru

Mint sok más dél-amerikai országban, az első szilárd táplálék, amit a babák általában kapnak, az a granadilla (csak a gyümölcshúst a magok nélkül), ami gazdag rostokban, és nélkülözhetetlen ásványi anyagokban, úgy, mint a vas, kalcium vagy foszfor.
A khichdi egy tápláló indiai fogás, melyet lencse, rizs, ghí és egy kis kurkuma felhasználásával készítenek – ideális étel hat hónapos kortól. A hindu babák első szilárd étel kóstolása az Annaprashan ceremónia keretein belül történik – ekkor a baba szép ruhába öltözve fogyasztja el élete első falat rizspudingját.
Hawaii
A poi-val, azaz erjesztett taró gyökérból készült krém állagú, könnyen emészthető, gluténmentes ősi étellel kínálják meg először a babákat az anyatej helyett.
Olaszország
Az olaszok zöldségpüréiket és egyszerű leveseiket parmezánnal, olíva olajjal és hat hónapos kortól csirkehússal bolondítják meg.
Forrás: motherandbaby.co.uk