Győződj meg róla, hogy babád készen áll a hozzátáplálásra!
Ez nem hangzik bonyolultnak. De hogy lehetsz egészen biztos benne, hogy itt az idő az anyatejen/tápszeren kívül mást is adni neki?
- Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) 2017-es ajánlása alapján a csecsemők hozzátáplálását nem javasolja a 4. hónap (17 hetes kor) előtt elkezdeni, de azt is megemlíti, hogy ne halasztódjon el a 6. hónap (26. hét) után.
- Hazánkban a legelterjedtebb ajánlás, hogy a hozzátáplálás megkezdésével várjuk meg a baba 6 hónapos korát.
- Koraszülött babák (betöltött 37 hetes kor előtt született) hozzátáplálása egyedi lehet, ezért a babát kezelő orvossal/ orvosokkal konzultálj a megkezdés előtt.


Ha a babádon az alábbi jeleket tapasztalod, valószínű, hogy készen áll a hozzátáplálásra:
- Már tud ülni (akár segítséggel): Ebben az életkorban kevesen ülnek már önállóan, ezért kisebb segítségre lehet szüksége. Hosszabb ideig semmiképpen ne erőltesd az ülést.
- Tárgyakat és az ételt a szájához emeli: Minden új dolgot amit megkaparint, a szájával akar felfedezni. Ez az egyik jel, amely azt mutatja, hogy készen áll a hozzátáplálásra.
- Biztosan tartja a fejét: A megfelelő fejtartás elengedhetetlen mielőtt a baba elkezdi a szilárd ételek kóstolását. Ez az izomkontroll segít a könnyebb nyelésben
- Érdeklődést mutat az ételek iránt: Ha közelében más eszik, azt érdeklődéssel figyeli és a tányéron lévő ételekért nyúl.
Amennyiben úgy érzed, hogy a babád már 6 hónapos kora előtt készen áll a hozzátáplálásra, minden esetben egyeztess a védőnővel vagy az orvosotokkal, mielőtt hozzákezdenétek.
A nap melyik szakában a legalkalmasabb kóstoltatni?
Te döntöd el, mikor kezditek a hozzátáplálást, és ez nagyban függ attól is, hogy elválasztasz, vagy hozzátáplálsz. A szakértők egyetértenek abban, hogy a legmegfelelőbb időpont az, mikor a babád nem farkaséhes, hiszen az az ideális, ha mindketten nyugodtak vagytok. Ha a baba türelmetlenül várja a tejet, és pürével vagy puha zöldségdarabbal kínálod helyette, valószínűleg heves reakció lesz a vége. Éppen ezért a reggeli utáni, de még az ebéd előtti időpont tűnik a legalkalmasabbnak, így napközben jelentkezhetnek a tünetek is, melyeket az újonnan adott étel okozhat.
Házilag készített, kontra készen vásárolt bébiételek
Gyakran hangoztatott vélemény, hogy az otthon készített bébiétel sokkal egészségesebb, minőségibb és olcsóbb, mint az üzletekben megvásárolható késztermék, ezáltal a babának is és nem utolsó sorban a családi kasszának is a legmegfelelőbb választás. Vajon tényleg így van? Különösen a boltban vásárolt zöldség és gyümölcs hordoz magában magas rizikót a terményben megmaradt növényvédőszerek és kártevők elleni permetszerek formájában. Az egészségre ugyanis káros hatással vannak a nitrátok is, melyek megtalálhatóak a korai, ill. az üvegházakban nevelt zöldségekben. A nitrátok kétségkívül azon anyagok közé tartoznak, melyeknek semmi keresnivalójuk a babák ételében. Házi készítésű ételeknél viszont a szülők semmilyen módon nem tudják ezeket az anyagokat kiszűrni.
A következő káros anyag, mely jelenlétét szabad szemmel lehetetlen felfedezni, a penészgombák által termelt méreganyag, a mikotoxin. Sajnos a sokszor egészségesnek és szépnek kinéző gyümölcs és zöldség esetében sincs garancia arra, hogy nem tartalmazza a fentebb felsorolt káros anyagokat.
A kész bébiételeknél és desszerteknél szigorúan felügyelik a káros anyagok mennyiségét, melyek megterhelhetik a gyermekek szervezetét.
Válaszd ki az első ételeket!
A legelején, ha a kanalas/ pürés etetés mellett döntesz, kínáld a babát olyan ételekkel amelyeknek nincs nagyon jellegzetes íze. Ilyen például az alma, az édesburgonya, vagy a sütőtök. Szuper ötlet anyatejjel vagy tápszerrel keverni az első falatokat, ami a megfelelő állag, illetve ismerős íz miatt könnyebbé teszi az indulást.
Melyek legyenek az első alapanyagok?
A babák annyira különbözőek, hogy minden normális, úgyhogy hallgass az ösztöneidre és a babád étvágyára. Az egész lényege, hogy pozitív élmény legyen a babának és neked is. Az viszont tény, hogy az anyatejről szilárd ételre váltani hosszú tanulási folyamat a babának, amit a saját tempójában, kis lépésekben haladva érdemes végigcsinálni.
6a hozzátáplálás kezdete, általában 6 hónapos kor
ÁLLAG
MENNYISÉG
GYAKORISÁG
7-8hónapos baba
ÁLLAG
MENNYISÉG
GYAKORISÁG
Milyen új ízekekkel próbálkozz?
9-10hónapos baba
ÁLLAG
Ha a puhább ételeket, mint például a banánt vagy a krumplit innentől nem turmixoljuk, hanem villával törjük össze számára, azzal szintén a nagyobb darabokkal ismerkedhet. A darált hús arra ösztönözheti, hogy kicsit többet rágjon, de továbbra is legyenek kisebb mértékben folyékonyak azok az ételek, amiket a babának kínálunk.
Ezek mellett bevezethetünk kézzel ehető, puha falatkákat, például kenyérkatonákat, puhára párolt répahasábokat, vagy banándarabokat, hogy hozzászoktassuk a szilárdabb állagokhoz.
MENNYISÉG
GYAKORISÁG
Újonnan bevezethető alapanyagok
Gyakori, hogy a 8-9 hónapos vagy annál idősebb babák úgy döntenek, hogy mindent maguk akarnak csinálni. Vannak babák, akik nem fogadják el a kanalat, vagy maguk szeretnének kanalazni. Ez teljesen normális.Bab, ZöldbabCsicseriborsóCsicsókaEndíviaFokhagymaHagymaKarfiolKaralábéKáposztaKelbimbóKukoricaLencsePóréhagymaPaprikaSpárgaSpenótPadlizsánParadicsomTápiókaUborkaZellerÁfonyaDinnyeCseresznyeSzőlőKiwiCsillaggyümölcsDatolyaszilvaLicsiMeggyKókuszNarancs,mandarin,citrom leveTejföl, TúróGabonafélék: Hajdina, Amarant
10-12hónapos baba
ÁLLAG
Mostanra a családnak főzött jó néhány ételből is ehet a baba kisebb nagyobb változtatással, de minden, fulladásveszélyt jelentő hozzávalót törj át, vagy kicsit darabolj fel. Ha eddig még nem nyúlt az ételek után, most vezesd be a kézzel ehető falatokat. Olyan ételekkel próbálkozz, amik könnyen szétomlanak a szájában, például babakeksz, vagy puha gyümölcsök . Csak ezek után vezessük be a keményebb falatokat, mint például a kenyérropi, vagy a puffasztott rizskorong stb.
MENNYISÉG
GYAKORISÁG
Bevezethető alapanyagok
Tízórai, Uzsonna, Ebéd, Reggel, Vacsora.CéklaMángoldRebarbara szárSóskaGyömbérFöldimogyoróKesudióDióMákMandulaPisztáciaPekándióTehéntej ételhez advaKecsketej (forralva)Pasztörizált kecskesajtTejszínKacsa, liba, vadhúsokMinden eddig be nem vezetett gabonaféleAnanászCitrusfélékEperMálnaVörösáfonya