Allergének bevezetése

Talán ebben a témában változott leginkább a szakemberek ajánlása az elmúlt években. Több nemzetközi vizsgálat eredménye is azt mutatja, hogy 6 hónapos kort követően el kell kezdeni az allergének bevezetését, és egy éves kor előtt a legtöbb ilyen alapanyaggal érdemes megismertetni babánkat, akkor ha nem tartozik az un. magas rizikófaktorba (nem koraszülött, természetes úton született, nem ekcémás, illetve a családban sincs allergiában szenvedő közeli hozzátartozó. )

Mi számít allergénnek?

Leggyakrabban a tojás, tejtermékek, mogyorófélék, hal és a glutén okoznak reakciót a kisbabáknál. Így ezek bevezetését mindenképpen érdemes nagyobb körültekintéssel elvégezni.

Hogyan, és milyen ütemben?

Nincs szigorúan vett sorrendje a bevezetéseknek, de sokat tapasztalt szakemberek az alábbi bevezetési sorrendet ajánlják:

GluténGluténHalHalTejtermékekTejtermékekTojásTojásMogyorófélékMogyorófélék

Fontos!

Allergének bevezetése előtt és után 4 napig ne adj új ételt a babának!
 • Glutén bevezetése

  Miután pár zöldséget és gyümölcsöt bevezettél már a babádnak, az ételéhez adj glutén tartalmú gabonákat, vagy babakekszet. Pl: 1 csapott kiskanálnyi búzadara, vagy 1 mokkáskanálnyi liszt, melyet ételkészítés közben keverj az ételhez, hiszen ezeket hőkezelni kell.
 • Hal bevezetése

  A glutén bevezetést követően, ha nem volt semmi gond elkezdheted a hal bevezetését is. A baba zöldségpüréjéhez keverj 1 kiskanálnyi párolt, szálkától mentes halhús pépet. Ha nincs gond, akkor mostantól hetente egyszer mindenképpen legyen része a baba étrendjének a hal, mivel nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz.
 • Tejtermékek bevezetése

  A tejtermékek bevezetését legjobb egyszerű natúr jogurttal kezdeni, melyből első alkalommal 1 kiskanálnyi mennyiséget elegendő a baba ételébe keverni (nem szükséges hőkezelni). Ezt követően jöhet a sajt, kefír, túró, tejföl, és tejszín bevezetése, majd legvégén a tej.
 • Tojás bevezetése

  Rögzült hazai szokás a tojás bevezetésével kapcsolatban az, hogy a sárgáját és a fehérjét külön vezessük be a baba étrendjébe. A tapasztalat és több nemzetközi szakirodalom is arról számol be, hogy ha a korábban bevezetett alapanyagok nem okoztak problémát, és nincs a közeli családban tojásra érzékeny, akkor nincs jelentősége a külön bevezetésnek, megtörténhet egyidőben is. Szintén 1 kávéskanálnyi főtt tojás elegendő az bevezetés megkezdéséhez, majd ezt követően heti 1 egész darabra növelhető a mennyiség fokozatosan.
 • Mogyorófélék bevezetése

  Ha gyermeked nem ekcémás, és a fent felsorolt allergének bevezetése után sem tapasztaltál semmi problémát, akkor elkezdheted a mogyoró bevezetését is a baba étrendjébe. Első alkalommal elegendő pár szem összezúzott vagy darált földimogyorót belekeverni a baba ételébe. Kemény magvakat egészbe 4-5 éves korig ne adj gyermekednek, csak darálva, vagy pépes formában.

Fontos!

Ha bármilyen alapanyag, vagy étel adása után allergiás reakciót észlelünk, függesszük fel ennek kóstoltatatását és 1 hónapig ne próbáljuk újra. Amennyiben ismételt próbálgatásnál újra jelentkezik az allergiára utaló reakció, akkor konzultáljunk gyermekünk orvosával a teendőkről!

Allergiára utaló tünetek, melyek azonnal vagy maximum néhány óra után jelentkezik:

 • kóstolás után közvetlenül kihányja a baba,
 • kipirosodik vagy feldagad a szája körül
 • hasmenése lesz
 • kiütések jelennek meg a bőrén

Az allergének bevezetését érdemes friss alapanyagokkal végezni, mivel a bébiételek eltérő mértékben tartalmaznak allergén összetevőket, többet ezek közül a gyártók tudatosan csökkentenek a baba érdekében ( Pl: aprómagvas gyümölcsök magjai ), így ezek bevezetésre nem minden esetben alkalmasak.

Amennyiben tudomása van arról, hogy gyermeke valamilyen ételallergiában szenved, minden esetben tájékozódjon az összetevőkről.