Nem jellemző, hogy az embernek ideje volna minden nap többfogásos ebédet varázsolni a család asztalára. Gyors és ízletes, általában mindenkinek kedves megoldás, ha olyan leves kerül az asztalra, ami egytál ételnek is megteszi, és gyorsan, egyszerűen elkészül.
Szerző: W. Ungváry Renáta
Minestorne leves
Hozzávalók: egy fej hagyma, egy közepes édeskömény gumó, étolaj, egy 450 grammos sűrített paradicsom (17ref.százalék), 50 deka vegyes zöldség, 30 deka mirelit kifejtős bab, 20 deka kígyóbab, só, őrölt bors, egy evőkanál szárított oregano, bazsalikom frissen vagy 5 deka mirelit, 10 deka füstölt sonka, 20 deka szarvacska száraztészta, Gran Padano vagy Pecorino sajt forgácsok, balzsamecet
Vágd apróra a hagymát és az édeskömény gumót, majd kezdd el pirítani némi étolajon. Szórd bele a vékony csíkokra vágott sonkát. Szórd bele a karikákra, kockákra vágott, felaprított zöldségeket, a babot és a kígyóbabot. Fűszerezd oreganoval, őrölt borssal, sóval. Öntsd fel bőven vízzel, majd főzd puhára a hozzávalókat. Végül öntsd bele a sűrített paradicsomot. Ha ismét forr a leves, jöhet a szarvacskatészta is. További, körülbelül nyolc perc főzés után már biztosan jó a tészta is, ekkor szórd bele a levelekre tépkedett vagy mirelit bazsalikomot, majd zárd is le rögtön. Ízesítsd egy-két teáskanál balzsamecettel. A sajtot tálaláskor szórd a levesre.
A kicsik turmixolva vagy darabosan is kaphatják ezt a levest már körülbelül 9-10 hónapos kortól.
Sárgarépakrém leves
Hozzávalók egy családi adaghoz: 1 kg vékony sárgarépa, 5 dkg friss gyömbér, 10 dkg kesudió (vigyázat: allergén!), egy csokor friss metélőhagyma, őrölt szerecsendió, 10 dkg vaj, egy teáskanál curry, másfél evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt, alufólia, étolaj, só
Súrold le alaposan a sárgarépákat, majd olajjal vékonyan bekenve csomagold hármasával, négyesével alufóliába. Tedd 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süsd puhára nagyjából fél óra-negyven perc alatt. Közben olvaszd meg a vajad egy nagyobb lábasban, és reszeld bele a meghámozott gyömbért. Tedd bele a sárgarépákat feldarabolva, majd szórj rá egy teáskanál curryt. Öntsd fel 6-7 deci vízzel, és pépesítsd botmixerrel. Forrald fel. Ráz össze csomómentesre egy kisebb befőttes üvegben két deci vizet másfél evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, majd öntsd folytonos kevergetés mellett a levesbe. Sózd meg egy picit. Ha felforrt, zárd le. Pirítsd meg egy serpenyőben a kesudiót, majd tálaláskor szórd a levesre a felaprított metélőhagymával együtt.
A kesudiót a félrenyelés veszélye miatt csak rágni biztonságosan tudó gyereknek kínáld!
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!