Vagy mákosan. Mind a mák, mind a dió nagyon gazdag értékes tápanyagokban. A mák például kiváló vas- és kalciumforrás, míg a dió magnéziumban, káliumban, sőt omega-3-zsírsavakban is bővelkedik. Érdemes gyakran fogyasztani belőlük az őszi, téli hónapokban.
A receptet összeállította: Ambrus Éva, ManóMenü
Hozzávalók
250 g párolt és áttört burgonya, kb. 70 g liszt (durum, tönköly, zab, lehet keverve is, úgy még jobb; a mennyiség jelentősen változhat a burgonya nedvességtartalmától, így fokozatosan adjuk hozzá a tört burgonyához), 1 csipet só, 1 marék dió vagy mák darálva
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk és puhára pároljuk. Krumplinyomóval vagy villával alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a csipetnyi sót. Amikor kicsit kihűlt, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Jól gyúrható állagot kell kapnunk, fontos, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta.
A tésztából kb. 1 cm átmérőjű rudat hengergetünk, majd 4-5 cm hosszúságúra vágjuk. Ezeket a darabkákat is formázzuk még a kezünkkel, majd forró vízben kifőzzük. Amint feljönnek a víz tetejére,
már el is készültek. A diót vagy mákot megdaráljuk, és a kész nudlit ebbe hempergetjük bele.
Tippek
Ha édesen szeretnénk enni, akkor pár szem datolyát áztassunk be, hogy megpuhuljon, majd turmixoljuk le. Először ebbe forgassuk a kifőtt nudlikat. Ha nem édesen tálaljuk, tehetünk rá reszelt sajtot vagy zöldségpüréket is.
Fontos: Egész diót ne adjunk a kicsiknek, aprított, darált olajos magvakat kapjanak. 4 év feletti jól rágó gyermek kóstolhat egész diót.
Ajánljuk még a témában: