A laktóz-intolerancia nem allergia, hanem emésztési zavar. Genetikailag meghatározott, felnőttkorra megjelenő formája a magyar lakosság mintegy 36%-át érinti. Dr. Csoszánszki Noémi gyermekgyógyász-gasztroenterológustól sok fontos dolgot tudtunk meg erről a problémáról.
Szakértő: Dr. Csoszánszki Noémi gyermekgyógyász-gasztroenterológus
Pontosan mi is a laktózintolerancia?
Az érintettnél nem működik megfelelően az az enzim, amely a tejcukrot (a laktózt) bontja. Így a molekula nem tud felszívódni a vékonybélből, tovább halad a vastagbélbe, ahol az ott normálisan jelen levő baktériumok erjesztéssel bontják le, és ez fokozott gázképződéshez vezet.
Mitől alakulhat ki ez az állapot?
A laktózintolerancia primer adult típusa veleszületett, genetikailag meghatározott jelenség. Azokat érinti, akiknek az ősei között nem volt jellemző a tejgazdálkodás, így nem volt szükségük arra, hogy a magas laktóztartalmú anyatejes táplálkozás ideje után megemésszék a tejcukrot. Emiatt az enzimműködés „kialszik”. Ez jellemzően fiatal felnőttkorra, fokozatosan alakul ki, de olykor már gyermekkorban. 5 éves kor előtt nem szokott panaszt okozni.
Akkor csecsemők, kisgyermekek nem is szenvedhetnek laktózintoleranciában?
De igen, azonban az ő esetükben ez másodlagosan kialakuló helyzet. Náluk valamilyen kiváltó ok,
fertőzés, gyulladásos folyamat vagy gyógyszerhatás stb. miatt sérül a bélnyálkahártya-felszín, ahol
a laktózt bontó laktáz enzim termelődik. Ha nem egyszerű bélfertőzés áll a háttérben, ami átmeneti
problémát okoz, érdemes megkeresni az okot, és nem a tünetet elfedni. Az elhúzódó tejcukorlebontási zavar utalhat például lisztérzékenységre is, aminek gyanúja alapos orvosi kivizsgálást indokol.
Újszülötteknél nem is találkozunk ezzel a problémával?
Előfordulhat, de nem gyakran. Megjelenhet extrém koraszülötteknél, illetve, mint említettem, a
bélnyálkahártya károsodásával járó betegségekben. Létezik veleszületett újszülöttkori enzimhiányos
probléma is, ami életveszélyesen súlyos állapottal társul, de ilyenről csupán főként Észak- Európából származik néhány esetleírás.
A laktózintoleranciát gyakran tévesztik össze a tejfehérje-allergiával. Van közük egymáshoz?
Ez két különböző dolog. A tejfehérje-allergia immunológiai reakción alapul, kezeléséhez szigorú tehéntejfehérje-mentes diéta szükséges. A laktózintolerancia oka a laktáz enzim elégtelen működése, kezeléséhez a tejcukorbevitel csökkentése, illetve enzimkezelés javasolható. Olykor, például a bél masszív gyulladásos betegsége esetén mindkét probléma megjelenhet, de ilyenkor az alapbetegség a súlyos gyulladás.
A laktózintolerancia tehát nem allergia!
Hogyan lehet együtt élni a laktózintoleranciával?
Az üzletek ma már a laktózszegény és laktózmentes tejtermékek széles skáláját nyújtják. Az erjesztéssel készülő tejtermékekben, az erjesztés során egyébként természetes módon eleve bontódik a tejcukor, csökken az élelmiszer laktóztartalma. Jó tudni, hogy a tejtermékeken kívül a belsőségek (pl. a máj) is jelentős mennyiségű tejcukrot tartalmaznak.
A tolerancia mértéke a tejcukorérzékenyek körében eltérő, de még egy adott egyénnél is változó lehet az élethelyzet függvényében.
A kezelés célja: a tünetek kialakulásának megelőzése.
Fontos, hogy az érintettek pontosan megértsék, milyen módon alakulnak ki a tüneteik. Ennek ismeretében általában jól, merev korlátok nélkül tudják kombinálni egymással az étrendi bevitelcsökkentés és az enzimkezelés lehetőségeit.
Ajánljuk még a témában: