Most dúskálhatsz a bogyós gyümölcsökben! Mindegyik igazi vitaminbomba, ráadásul különösen gazdagok bioflavonoidokban is. A bogyósokkal még a nem túl egészséges, de közkedvelt fogásokat is vitaminbombává változtathatod. A császármorzsa például pont ilyen! Lekvár helyett szórd meg bőségesen friss bogyós idénygyümölcsökkel!
Hozzávalók jókora családi adaghoz: négy tojás, fél liter tej vagy tejallergia esetén növényi tej, egy adag mazsolapép (5-10 dkg mazsolát áztass be annyi vízbe vagy friss gyümölcslébe, amennyi épp ellepi, hagyd állni, majd botmixerrel turmixold péppé. Remek cukorhelyettesítő, amely az aszalt szőlőszem jó tulajdonságait is megőrzi erős édesítő hatása mellett.), 30 dkg búzadara, 1 kg friss bogyós idénygyümölcs vegyesen, étolaj, esetleg por állagú xilit (nyírfacukor) a megszóráshoz
Így készül
Áztasd be egy órára a búzadarát a tejbe, és keverd hozzá a mazsolapépet is. Verd kemény habbá a tojásfehérjét, a sárgáját pedig keverd a masszához habverővel. Végül fakanállal keverd óvatosan a habot a masszába. Egy nagyobb, mély serpenyőbe önts némi olajat úgy, hogy teljesen fedje a serpenyő alját. Ha már forró, öntsd bele a búzadarát, és várj, amíg az alja megsül, és a massza is picit szilárdulni kezd. Ekkor vékony falapáttal szaggasd fel a tésztát, és folytasd a sütést. Kis idő múlva újra törd át lapáttal és forgasd meg az adagot alaposan, hogy minden része, az így keletkező darabok, “morzsák” szép pirosra süljenek. Tálald friss gyümölcsökkel megszórva.
Egyéves kortól adható
Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. június-júliusi számában.