Ne készülj nagy választékkal, és nincs szükség bonyolult ételcsodákra sem! Kisgyermekek körében a megszokott, közkedvelt ízekkel arathatsz leginkább sikert. Az viszont jól jön, ha sikerül valami vicces ötlettel feldobni a kínálatot.
W. Ungváry Renáta receptjei
Bundás kukacok
Hozzávalók: annyiszor 3-4 darab koktélvirsli, ahány gyereknek készíted, a tészta hozzávalói: 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, egy tasak szárított élesztő,15 dkg vaj, 2,5 dl joghurt, egy teáskanál só, tojás a bekenéshez (Ez a tésztamennyiség nagyjából másfél szabványtepsibe elférő bundáskukachoz elegendő)
Így készül: Gyúrd össze jól formázható szilárd tésztává az élesztővel és sóval összekevert lisztet, a felolvasztott vajat és a joghurtot. Hagyd pihenni hűtőszekrényben egy órán át, majd nyújtsd ki vékonyra. Vágj éles késsel hosszú csíkokat, ezeket sodord vékony kígyóvá (akár a gyerekek bevonásával), majd tekerd rá a koktélvirslikre a fotón látható módon úgy, hogy szabadon maradjon egy kis rész az arcnak. A maradék tésztákból formázzatok pirinyó golyókat szemnek. Helyezd el a tepsiben egymás mellé a bundás kukacokat arccal felfelé, majd kend be a felszínüket felvert tojással úgy, hogy az arcra is jusson. Ezután nyomj rá finoman az arcra két gülü szemet, a középre pedig nyomj egy-egy szem sötét színű fűszert, például köménymagot, fekete szezámmagot vagy chiamagot. Süsd készre körülbelül 200 fokosra előmelegített sütőben. Ha marad tészta, sajttal megszórva pici pogácsáknak vagy sajtos rudacskáknak sütheted ki.
Pohárkrémek
Hozzávalók: Gyermekenként egy deci pudingot számolj, és egy eldobható, átlátszó partipoharat. Továbbá: világos és sötétebb színű pudingpor (például csoki-vanília, a csomagoláson feltüntetett mennyiségű tej (ha tejallergiás is van a vendégek között, készítheted zabtejjel vagy rizstejjel), gyerekenként körülbelül 5 dkg nyers gyümölcs (legjobb ilyenkor a mirelit málna, eper, áfonya, erdei gyümölcs keverék) vagy barackkompót,házi almakompót, gyerekenként fél zabkeksz aprítógéppel morzsává őrölve, csokipasztillák díszítéshez, egész gyümölcsdarabok szemnek, szájnak, igény szerint felvert tejszínhab habzsákban.
Így készül:
Egyszerű, de mindig sikert arató ötlet, amelyet elkészíteni sem bonyolult, és szinte végtelen számú variációt találhatsz ki. Lényege, hogy a kis poharakat megtöltöd pudinggal, gyümölccsel, keksszel, mégpedig egymásra, felváltva rétegezve. A tetejére kerülhet az archoz hasonlító díszítés, ahol nyugodtan szabadon engedheted a fantáziádat. A kis csokipasztillák remekül megfelelnek szemnek, alájuk pedig nyomhatsz egy-egy pötty tejszínhabot.
Tippünk:
Lehetőleg kerüld a desszertek cukrozását!
Nem célszerű agyonédesített süteményekhez és egyéb édességekhez szoktatni a gyerekeket. Édesítéshez használhatsz narancslébe áztatott mazsolát pépesre turmixolva, érett banánt a tejjel összeturmixolva. Ez még finomabb ízt ad a pudingnak!
A cikk a HelloBaby! magazinban jelent meg! Légy te is előfizetőnk!