Mind a felnőttek, mind a gyerekek étrendjében nagyon fontos, hogy sok-sok zöldség helyet kapjon. Ezt nem mindig könnyű megvalósítani, de ha igazán ízletes, amit készítünk, akkor jó eséllyel sikerrel járunk majd. Amennyiben szeretnétek több zöldséget csempészni a mindennapi menübe, akkor próbáljátok ki az alábbi receptet, melyet mindenmentes verzióban is könnyedén elkészíthettek.
Hozzávalók:
- my Bio passzírozott paradicsom
- my Bio extraszűz olívaolaj
- Vegán sajt/laktózmentes sajt
- 2-3 db girbe-gurba sárgarépa és fehérrépa
- 1 csomag Free glutén mentes szarvacska
- 50 dkg csiperke gomba
- 2 db vöröshagyma
- 2-3 db fokhagyma
- 1-2 db tojás (elhagyható)
- Aby’s gluténmentes panírmorzsa
- Zabpehely
- Fűszerek: só, bors bazsalikom, majoránna, oregánó, kakukkfű
A gombafasírt: vágjunk apró kockákra 1 nagy fej vöröshagymát és a megmosott csiperke gombát. Pároljuk egy kevés olívaolajon pár percig csupán, hogy a gomba kiengedje magából a nedvességet. Keverjük össze az gombás, olajos, hagymás keveréket 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majoránnával és bazsalikommal, valamint, ha már nem forró 1-2 tojással (ha vegán verziót készítünk, ezt hagyjuk ki). Pihentessük 5 percet és ha hígnak érezzük a masszát tehetünk bele egy-2 evőkanál panírmorzsát, vagy zabpelyhet (ha gluténmentes verziót készítünk figyeljünk a zabpehelyre!), ha pedig túl száraz, akkor egy kis kanál olívaolajat, majd formázzunk belőle kicsi fasírtokat. A kis fasírtokat forgassuk meg panírmorzsában és tegyük sütőpapírral bélelt tálcán a sütőbe, 180 fokon kb. 30 percre – míg aranybarnára nem sül.
A paradicsomszósz: aprítsunk fel egy nagy fej vöröshagymát, olívaolajon pároljuk üvegesre, majd tegyünk rá 2-3 gerezd zúzott fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárga és fehérrépát; pároljuk együtt kis lángon, kevés sóval fűszerezzük. Ha félig megpuhult a répa öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot és adjunk hozzá egy kis kanál cukrot, vagy mézet, sót valamint oregánót, bazsalikomot, és egy kevés kakukkfüvet.
A tésztát főzzük meg a csomagoláson írt idő szerint, de ne túl puhára, inkább al dentére. A tésztára tegyünk a paradicsomos szószból, reszelt sajttal tálaljuk és a gombafasírttal együtt fogyasszuk. Észre sem vesszük, hogy legalább 6 féle zöldség van a tányérunkon! Készíthetünk még egy gyors salátát is mellé, némi koktélparadicsommal, a gyerekek nagy kedvencével… Jó étvágyat hozzá!
Ajánljuk még finom szendvicskrém receptünket: