Róka Eszter sporttáplálkozásszakértő írása
Amikor körbeüljük a szépen megterített asztalt, előttünk felsorakoztatva öt fogás, jobb oldalunkon a nagymama duruzsol a fülünkbe, hogy „Jaj, kedveském, egyél bátran!”. Közben fürkésző tekintetek lesnek végig rajtunk, hogy na vajon szedünk-e a kalóriadús szénhidrátbombákból, vagy megsértjük szeretett nagymamánkat? Mert bizony, aki diétázik, az könnyen ebben a szituációban találhatja magát.
Megszeged a diétát? Az ünnepek közeledtével sokan fordulnak hozzám olyan kérdésekkel, hogy megszegjük-e a diétát egy ünnep miatt, egy családtag kedvéért, csak azért, hogy meg ne bántsuk. Nem fogok és nem is tudok kertelni. A válasz egyszerű: nem! Aki komolyan veszi a céljait, az álmait, nem borítja fel egy karácsony miatt az étkezését, nem megy szembe az elveivel. Az az ember pedig, aki szeret, emiatt nem sértődik meg, sőt inkább támogat. Hiszen erről is szól a szeretet: hogy elfogadjuk, támogatjuk és segítjük a szeretteinket. Könnyebb dolgunk van, ha mi vagyunk a vendéglátók, hiszen mindent el tudunk készíteni diétás verzióban is. Különösképpen a desszertekre helyezném most a hangsúlyt. A hagyományos karácsonyi asztalon megtalálható a bejgli, a linzer, a mézes krémes, a zserbó, a hólabda és a mézeskalács. Ma már minden süteményt elkészíthetünk szénhidrátcsökkentett lisztek felhasználásával, cukor hozzáadása helyett édesítőszerrel. A teljes karácsonyi menü tájanként és házanként eltérő. Nálam a karácsony, amíg nem lettem vegetáriánus, egyet jelentett a halászlével. Aki diétázik, de szereti a halászlevet, az fogyassza bátran, a lényeg, hogy a fehér kenyeret cseréljük le szénhidrátcsökkentett változatra, vagy hagyjuk is el. Egy kiadós leves után pedig garantáltan kevesebbet fogyasztunk már a főételből és a desszertekből is. Szenteste nálunk mindig készült baconos- szilvás göngyölt hús franciasalátával, krumplipürével, és rántott húsokkal, sajttal. Az én családom cseppet sem szokványos, ezért idejét sem tudom már megmondani, hogy nálunk mikor készült utoljára hagyományos fehérlisztes, zsemlemorzsás rántott hús. Helyette rizslisztet és gluténmentes morzsát használ édesanyám.
És mit használok én? Egész egyszerűen nem panírozok. Kalóriaszegényebb, alakbarát húst készítek. Örökzöld a sajtos-tejfölös, sütőben sült csirke- vagy karajszeletek. Amit viszont minden évben megsütök hagyományos „bűnös” kivitelben, az a bejgli. Családi recept alapján, a nagynénémtől.
Vegetáriánus töltött káposzta
Hozzávalók: 1 fej káposzta, 0,5 kg rizs, 3 konzerv lencse, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, babérlevél , 500 ml sűrített paradicsom Elkészítés: a káposzta torzsáját kivágom és leszedem a külső leveleit. Beleteszem a káposztát egy fazékba és annyi vízzel engedem fel, hogy ellepje. Sóval, borssal és őrölt köménnyel fűszerezem. Megfőzöm, de arra vigyázok, hogy ne főzzem szét, majd egy tálcára kiszedem hűlni és a középső ereket kivágom. Míg fő a káposzta, a rizst összedolgozom a lencsével és a fűszerekkel. A levelekbe tesszük a tölteléket, majd szépen becsomagoljuk, és az így kapott gombócokat egy lábasba helyezzük. Teszünk hozzá 4-5 darab babérlevelet, felöntjük a sűrített paradicsommal, adunk még hozzá vizet és fűszerezzük. Lefedve, lassú tűzön megfőzzük.
Cukormentes zserbógolyó
Hozzávalók: 300 g darált dió, 150 g apró szemű zabpehely, 200 g cukormentes baracklekvár A csokimázhoz: 200 g teavaj, 6 ek cukrozatlan kakaópor, pici víz, ha szükséges, ízlés szerint édesítő. Elkészítés: a diót és az aprított zabpelyhet összekeverjük a cukormentes baracklekvárral. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha szükséges adhatunk hozzá egy kevés természetes alapú édesítőszert. Apró golyókat formázunk belőle és egy tálcán 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a csokimázt. A vajat, a kakaóport és egy pici vizet egy lábasba teszünk, majd kis lángon elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha elkészült, félretesszük, és ha eleget pihentek már a hűtőben a zserbógolyók, akkor az elkészült csokimázban megforgatjuk őket. Tetejét apróra vágott dióval díszíthetjük.
Sajtos-tejfölös csirkeszeletek
Hozzávalók: 1,5 kg csirkemell, 33 dkg 20%-os tejföl, 30 dkg reszelt sajt Elkészítés: a csirkemellet véknyabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szeleteket kókuszzsírral kikent sütőedénybe tesszük, pici vizet öntünk rá, lefedjük, majd puhára sütjük 180 °C-on. Sütés közben ellenőrizhetjük egyszer, kétszer, hogyan puhul a hús. Ha sok víz marad rajta, akkor tető nélkül sütjük picit. Ha a hús kellőképpen puha, kivesszük, a tetejére kenjük a tejfölt és rászórjuk a reszelt sajtot. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, ameddig a teteje aranybarna nem lesz. Fogyaszthatjuk salátával, krumplipürével,vagy basmati rizzsel is.
A cikk a Vitál magazinban jelent meg! Rendeld meg Te is!