A fruktóz felszívódási zavara viszonylag újkeletű betegség. Szinte csak azóta okoz a gyümölcscukor egészségügyi problémát, mióta az koncentrált és iparilag előállított formában kerül az ételeinkbe. Ez a legédesebb cukorféleség!
Szakértő: Dr. Zeller Zsófia fogorvos
Mi is pontosan a fruktóz, azaz a gyümölcscukor?
Ez a természetes monoszacharid nagy mennyiségben megtalálható a gyümölcsökben és a mézben. Glükózzal alkotott diszacharidja, az étkezési cukorként közismert szacharóz pedig az egyik leggyakrabban használt alapélelmiszerünk. Amikor a cukor lebomlik, az építőmolekulák közül a glükózt a vér pillanatok alatt elszállítja, amit aztán az inzulin vércukorszint szabályozó mechanizmusa segítségével a sejtek felszippantanak, és energiaforrásként felhasználnak. Azonban a fruktózt nem képes közvetlenül hasznosítani a szervezetünk.
Az európai népesség nagyjából 36%-ában mutatható ki a fruktóz felszívódás zavarának enyhébb vagy súlyosabb formája, és az érintettek mintegy fele szenved az ezzel járó tünetektől.
Amíg az étkezési cukor 50%-a fruktóz, az ipari fruktóz-glükóz szirupban (High-Fructose Corn Syrup) akár 60-90% is lehet a fruktóztartalom!
Mi a gond a gyümölcscukorral?
Az első probléma már rögtön a felszívódásakor jelentkezik. Míg a glükóz szélsebesen felszívódik, a gyümölcscukor csak lassan, egy speciális fehérje (GLUT-5) segítségével jut a bélből a vérbe. A normál mennyiségű, friss gyümölcsből, zöldségből származó fruktózt a fehérje többnyire gond nélkül képes kezelni, de a hirtelen bezúduló sok fruktóz túlterheli a felszívó fehérje kapacitását. A vékonybélben felhasználatlanul pangó és a vastagbélbe félig emésztett állapotban bekerülő fruktózt a bélbaktériumok erjeszteni kezdik, így a felesleges fruktózból puffadást okozó gázok (hidrogén, metán, széndioxid) és a hasmenésért felelős rövid szénláncú zsírsavak képződnek. A gyümölcscukor felszívódási zavarának következményei görcsös hasi fájdalom, hasmenés, kísérő tünetként levertség, fáradtság és koncentráció zavar lehetnek.
Felborul az egyensúly
Immunrendszerünk elsődleges védelmi vonala az egészséges bélflóra. A fruktóz felszívódási zavara a baktériumflóra egyensúlyának felborulásához, a káros baktériumok elszaporodásához és végső soron az immunrendszer működésének romlásához vezethet, ami egyéb felszívódási zavarokat, mint például vashiányos vérszegénységet, de akár depressziót, szorongást és hormonális betegségeket, például pajzsmirigy problémát is okozhat.
Mi történik pontosan?
Az egészséges bélfal az értékes tápanyagok felszívódásán túl a káros anyagok és kórokozók visszatartásáért is felelős. A krónikus fruktóz túlterhelés hosszú távon a bélfal áteresztő képességének megváltozását okozhatja, ami pedig olyan méreganyagok átjutásához vezet, amelyeknek normál körülmények között a széklettel kéne távozniuk. A véráramba kerülő idegen anyagok helyi és általános immunválaszt is kiválthatnak, az így kialakuló allergiás és autoimmun reakciók pedig további betegségeket okozhatnak és súlyosbíthatnak olyan már meglévő állapotokat, mint a migrén, az irritábilis bél szindróma, ízületi gyulladások, szklerózis multiplex, autizmus, asztma és atópiás dermatitisz.
Ha a fruktóz be is jutott a vérbe, a sejtek nem igazán tudnak mit kezdeni vele, mivel energiaforrásként a glükózt használják. Ezért jobb híján a máj zsírrá alakítja és nagy mennyiségben tárolja. Ez a zsírmáj, vagy máj-cirózis, ami később gyulladáshoz, hepatitiszhez vezethet.
Inzulin rezisztencia
A fentiek alapján érthető, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben a gyümölcscukor a diabéteszesek számára sem ideális édesítőszer, habár a felszívódása az inzulintól független. Ráadásul a rendszeres, nagy mennyiségű fruktóz terhelés lassan a sejtek inzulinérzékenységének csökkenését okozhatja, mivel a fruktóz lebontásakor keletkező húgysav nehezíti az inzulin felismerését a sejtek számára, és az úgynevezett inzulin-rezisztencia állapotához vezethet.
Hogyan árthat?
Ezeken túl a fruktóz számos egyéb területen képes károsan befolyásolni az egészséget. A lebomlásakor keletkező magas húgysav szint hosszú távon a vese károsodását is okozhatja, ahol viszont a D-vitaminnak kéne átalakulnia hogy segíthesse a csontok kálcium felvételét. Így közvetve a fruktóz túlterhelés a csontozat gyengüléséért is felelős lehet. A húgysav miatt csökken a vér nitrogén-monoxid szintje is, ami az érfalak rugalmasságáért felelős. Ez magas vérnyomáshoz, és a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedéséhez vezet. Az inzulinrezisztenciának köszönhetően a vér magas inzulinszintje gátolja, hogy megkezdődjön a zsírraktárak bontása, így végül elhízással, és a vér rossz-koleszterin szintjének emelkedésével is számolni kell.
Megjelent a HelloBaby! magazin február-márciusi számában
Légy te is előfizetőnk!
A cikkünk második részét itt olvashatod: