Sok kisbabánál tapasztalható, hogy nem igazán rajonganak az egyszerű főtt vagy párolt zöldségpürékért, de annál jobban áhítoznak azokra a falatokra, amelyeket szüleik tányérján látnak, és amelyeknek az illatát is érzik. Már a magzat ismerkedik az anyukája által kedvelt ízekkel a magzatvíz kortyolgatása révén, később pedig az anyatej is hordozza a család ételeire jellemző ízvilágot. Ezért egyáltalán nem rossz ötlet a baba ételeit is fűszerezni, lássuk, hogyan! Az ő adagjának készítésekor azonban vedd figyelembe, hogy az ízeket még sokkal erőteljesebben, élénkebben érzi, mint a felnőttek.
W. Ungváry Renáta receptjei
Ezekkel NE fűszerezd a baba ételeit!
leveskocka, ételízesítők nátrium glutamáttal és mesterséges aromákkal, csípős paprika, bors, csípős curry, fűszerkeverékek számodra ismeretlen összetevőkkel
Példák bababarát fűszerekre
Hagyma, fokhagyma, kakukkfű, oregano, bazsalikom, rozmaring, petrezselyem, kapor, lestyán, zsálya, borsikafű, majoránna, őrölt kömény, édes curry, pirospaprika, római kömény
Sült paprika krém
Hozzávalók egy családi adaghoz:
10-15 db kápia paprika, olívaolaj, apróra vágott rozmaring, oregano, só, fokhagyma
Keverd össze az olíva olajat a fűszerekkel, és kend be vele a sütőpapírral bélelt tepsibe rakott, megmosott kápia paprikákat. 200 fokon süsd addig, amíg a paprika héja helyenként felhólyagosodik, megfeketedik. Ezután várd meg, amíg kihűl, ekkor könnyedén ki tudod húzni a paprikákból a magházat a szárnál fogva, valamint lehúzhatod a paprikákról a külső, vékony héjat. Ezután csúsztasd tálba a paprikákat, öntsd rá a maradék fűszeres olíva olajat, sózd meg egy picit, nyomj bele fokhagymanyomóval egy gerezd fokhagymát, majd villával alaposan forgasd össze. Így máris fogyasztható pirítóssal, de ha a krémesebb állagot szeretitek, jobban is össze lehet törni villával. Finom aromája, édeskés íze miatt a kicsi általában rajonganak érte, a nagyok nemkülönben!