A késő őszi hidegebb idő kiváló táptalaja a különféle vírusoknak. Annak érdekében, hogy megvédjük gyermekeinket a különféle betegségektől, figyeljünk oda a vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozásukra.
Szerző: HelloBaby magazin
Nem is gondolnánk mennyire fontos a napi nyers zöldség, gyümölcs fogyasztás az egészségmegőrtés szempontjából is. Íme néhány, azokból a vitaminokból, melyeknek a bevitelére fokozottan kell figyelnünk annak érdekében, hogy megelőzzük a megfázást és a vírusos megbetegedéseket:
C-vitamin: A vírusok támadása esetén a C-vitamin részt vesz az ellenálló szövetek felépítésében, ezzel segítve a védekezést a fertőzésekkel szemben. A C-vitamin hőre érzékeny, így magas hőmérséklet hatására veszít az értékéből. Frissen juthatunk hozzá: paprika, petrezselyem, retek, sárgarépa, kivi, alma, narancs, citrom, áfonya fogyasztásával, illetve párolt zöldségként: karfiol, brokkoli, édesburgonya, borsó, hagyma evéssel vihetjük be a szervezetünkbe.
B1-vitamin: A fokozatosan gyengülő napfény és a napsütés hiánya hatással bír lelki egészségünkre és általános közérzetünkre. Ilyenkor ajánlatos a B1-vitamin bevitele szervezetünkbe, mely erősíti idegrendszerünket és fokozza aktivitásunkat. Tojásban található nagyobb mennyiségben, emellett jó forrás a spenót, tök, saláta és a bab.
D-vitamin: Ehhez a vitaminhoz többnyire nyáron, napsütés segítségével juthatunk a legegyszerűbben. Télen, a csökkenő napfénynek köszönhetően ezt táplálék útján kell pótolnunk. Fontos a kellő bevitelre törekednünk, hiszen segítségével erősödnek a csontok, valamint ez az a vitamin, amely a szövetek oxigénellátottságáról is gondoskodik. Immunmodulátorként tekintenek rá – hiszen az immunrendszer működésenek fokozására képes. Megtalálható nagyobb mennyiségben a halmájban; emellett tejtermékekben, halfélékben, zabpehelyben, májban.
E-vitamin: Ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön és ellenálló képességünket fitten tartsuk fontos odafigyelnünk a kellő mennyiségű E-vitamin bevitelére is. Brokkoli, mandula, olívabogyó fogyasztásával járulhatunk hozzá az elegendő E-vitamin bevitelhez, ezek mellett nagyon jó forrás a spenót és a brokkoli.
Gyermekbetegségek A-tól Z-ig – minden fontos tudnivaló egy helyen a szülők és a családok számára