Készítsük el a Húsvétra ezt az egyszerű, de nagyszerű süteményt! Aki kóstolt már jó répatortát, azt biztosan nem kell sokat győzködni! Kérdezhetitek, hogy miért épp egy angol-szász édességet süssünk Húsvétra? Szerintem azért, mert amilyen könnyű, olyan finom!
Szerző: Szále Kata
Örömsütés
Legyen szó tudatos jelenlétről, stresszoldásról, ünnepre hangolódásról, a sütés – mint megnyugtató, kikapcsoló, örömet okozó tevékenység – gyakran felmerül. Persze csak akkor, ha örömmel tesszük és nem érezzük se nyűgnek, se túl nehéznek a feladatot, amit vállaltunk.
A répatorta eredetileg kényszerből született – cukor híján a répa édes íze segítette a sütemény készítést. A II. világháború után Amerikában igen népszerű lett, majd Nagy-Britanniát és Európát is meghódította.
Csak egyszerűen!
Amit én az amerikai sütikben külön szeretek, az az, hogy csészével lehet kimérni a hozzávalókat, nem kell a grammokkal bíbelődni. Az elkészítéséhez tehát nem kell nagy gyakorlat és a répa egy egészséges, nem drága, egész évben elérhető alapanyag. A dió érdemeiről is jócskán szólhatnánk, de inkább vágjunk bele!
Minőségi idő, vagy énidő
Ha közösen készítjük gyermekünkkel, akkor minőségi időt is tölthetünk a kis kuktáinkkal; ha pedig egy kis magányra vágyunk – idén én így tervezem -, akkor készítsük magunk a répatortát, amíg a gyerekek játszanak. Előkészítés: 25-30 perc, sütés: 50 perc.
Hozzávalók:
- 4-5 db reszelt sárgarépa,
- 2,5 csésze/300 g liszt (a fele – harmada lehet akár teljeskiőrlésű is)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csésze/2,4 dl semleges ízű olaj (pl. kókuszolaj, vagy fele -fele arányban vaj + kókuszolaj)
- 1 – szűk 1,5 csésze/200-250 g barnacukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 1 csésze /130 g dió (törjük kisebb darabokra), és még egyszer ennyi, ha díszítéshez is szeretnénk használni.
- fűszerek: 1,5 kiskanál fahéj, 1 kiskanál bio citromhéj, bio narancshéj, 1 kiskanál őrölt vanília, 1 kiskanál citromlé, egy-egy csipetnyi/késhegynyi őrölt szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió.
+ a megsült torta tetejére kenjünk mascarpone krémet, vagy sajtkrémet – ami natúr vajkrémből is csodás lesz. Az alapot (sajtkrém, vagy vajkrém) keverjük össze porcukorral, citromlével, citromhéjjal és őrölt vaníliával – kész is!
Reszeljük le a sárgarépákat – én ezalatt szoktam diót pirítani. Vegyünk elő egy nagy tálat és keverjük el benne a lisztet, sütőport, cukrot, sót, a fűszereket és a diót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat és az olajat, végül oszlassuk el a masszában a reszelt sárgarépát.
Kivajazott tortaformába öntsük a tésztát, majd tegyük a 170 – 175 fokos sütőbe kb. 50 percre.
Ha megsült a répatorta (tűpróbával ellenőrizzük!) hagyjuk kihűlni a formában és fogyasztás előtt kenjük meg a tetejét a sűrű, fehér sajtkrémmel.
Jót tesz a répatortának, ha fél-1 napot áll a hűtőben, mielőtt fogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!