Nyár végéhez közeledve rengeteg friss, helyi zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, melyek közül nap, mint nap válogathatunk ebédre, uzsonnára, vagy vacsorára. Használjuk ki minél inkább az egészséges és szezonális hozzávalók színes kavalkádját!
A recepteket összeállította: Pintér Mónika, Szeretetkonyhám
Almás dinnyeleves (10 hónapos kortól)
Hozzávalók 2-3 db zamatos nyári alma, 1 kisebb görögdinnye fele, fél sárgadinnye, 150 ml kókusztej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 2 liter víz, ízlés szerint cukor és vaníliás cukor, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg.
Elkészítés Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk. 2 liter vízben főni tesszük a fahéjjal és a cukorral, amíg megpuhul. A dinnyét kockákra vágjuk, vagy kiskanállal golyókat vájunk belőle. A növényi tejben csomómentesre keverjük a pudingot, visszaöntjük a levesbe és besűrítjük vele. Utólag még ízesítjük. Amikor kihűlt a leves, tálaláskor beletesszük a görög- és sárgadinnyedarabokat.
Céklatócsni (10 hónapos kortól)
Hozzávalók 50 dkg burgonya, 25 dkg cékla, 1 púpos evőkanál liszt, 1 tojás, só, bors, őrölt fűszerkömény ízlés szerint, olaj vagy zsír a sütéshez.
Elkészítés A burgonyát és a céklát lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, majd fűszerezzük, hozzáaadjuk a tojást és a lisztet. Serpenyőben olajat vagy zsírt hevítünk, és a masszából kiskanálnyi adagokat teszünk bele. A tócsnik mindkét oldalát aranybarnára sütjük, sülés után rácson vagy szűrőn lecsepegtetjük, majd papírtörlőn hagyjuk teljesen lecsepegni. Önmagában is finom, de tehetünk a tetejére tejfölt, reszelt sajtot.
Sütőtökös amerikai palacsinta (8 hónapos kortól)
Hozzávalók 250 gramm gluténmentes liszt, 300 gramm sütőtökpüré, 400 ml növényi tej, 1 tojás, 80 gramm cukor, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, olaj a sütéshez.
Elkészítés A hozzávalókból homogén masszát keverünk, a kis palacsinták mindkét felét olajozott serpenyőben 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütőtökös rizottó (6 hónapos kortól)
Hozzávalók 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 60 dkg sütőtök, só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 1 liter alaplé 400 gramm rizottórizs.
Elkészítés A sütőtököt megsütjük, pürésítjük. Egy lábosban kis vajon megfuttatjuk a hagymát és a zúzott fokhagymát. 1 perc elteltével rászórjuk a rizst, amit csak átmelegítünk, és folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet – mindig csak annyit, hogy éppen ellepje –, közben végig kevergetjük. Ha megpuhult a rizs, ízesítjük a fűszerekkel, majd hozzátesszük a tökpürét. Krémes állagú rizottót kell kapnunk. Tálalhatjuk sült csirkemellkockákkal, reszelt sajttal, parmezánnal.
Mogyorós karamella (8 hónapos kortól)
Hozzávalók 1 kis doboz habtejszín (2 dl), 12 dkg barnacukor, 50 ml víz, 4 evőkanál mogyoróvaj, 5 dkg durvára tört törökmogyoró.
Elkészítés A barnacukrot lábasba szórjuk, lassú tűzön elkezdjük felolvasztani. Amikor már a nagy része karamellizálódott, lassan öntsük hozzá a tejszínt, majd a vizet, és kevergetve olvasszuk fel. Kevergetés közben főzzük jó sűrűre. Hozzáadjuk a mogyoróvajat és a mogyorót, jól összekeverjük, majd terítsük szét egy vajjal kikent kis lapon vagy tepsin, hagyjuk kihűlni. Végül éles késsel vágjuk kisebb kockákra. Készíthetjük sós mogyorós változatban is, ez esetben szórjuk meg a tetejét dekorsóval.
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!