Tudjuk, hogy babát várva nagyon fontos a tudatos táplálkozás, hiszen alapvetően befolyásolja a baba fejlődését, sőt különböző későbbi tulajdonságait is. Egy japán vizsgálat szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos a helyes táplálkozás.
Szerző: HelloBaby magazin
A kálcium a kulcs?
1002 várandós nőt bevonásával készült a felmérés, mely során a terhesség alatt többször kellett részletes táplálkozási és életmódbeli kérdésekkel foglalkozó kérdőíveket kitölteniük. Az eredmények összegzése arra enged következtetni, hogy a tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából. Statisztikailag jelentős összefüggést találtak a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: vagyis amennyiben a babát váró édesanya sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga.
A kutatók nem tudnak pontos magyarázatot adni a megfigyelésre és további vizsgálatokat terveznek. Az adat azonban tanulságos és megszívlelendő: a gyermeket várva érdemes sajtot ennünk. A sajtfogyasztás egyébként mindenképpen előnyös a fogaink egészségét tekintve, ugyanis lúgos kémhatású, így semlegesíti szánkban a savas pH értéket, emellett a sajttal elfogyasztott kalcium is erősíti a fogainkat.