Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy japán vizsgálat szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos a helyes táplálkozás.
A kálcium a kulcs?
1002 várandós nőt vontak be a tanulmányba. A terhesség időszakában ismételt, részletes táplálkozási és életmódbeli kérdésekkel foglalkozó kérdőíveket töltöttek ki. A tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából. Statisztikailag jelentős összefüggést találtak a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között:
ha a babát váró édesanya sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga.
A kutatók nem tudnak pontos magyarázatot adni a megfigyelésre és további vizsgálatokat terveznek. Az adat azonban tanulságos és megszívlelhető: a gyermeket váró asszonyoknak érdemes sajtot enni.
Forrás: MTI
A témában ajánljuk még: