Íme hat kipróbált recept 6-8-10 hónapos kortól a “mentesen is teljesen” szellemében, Pintér Mónikától.
A recepteket összeállította: Pintér Mónika, Szeretetkonyhám
Sárgarépás-krumplis pogácsa (6 hónapos kortól)
Hozzávalók: 600 gramm főtt zöldség, ebből 400 gramm krumpli és 200 gramm sárgarépa (megfőzve enynyi!), só, egyéb fűszerek ízlés szerint, annyi liszt, amennyi hozzáadásával jól gyúrható, nyújtható tésztát kapunk (kb. 100 gramm), egy kevés olaj a sütéshez.
Elkészítés: A zöldségeket puhára főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük. Mikor kihűlt, ízesítjük és hozzáadjuk a lisztet is. Enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk. Sütni bő olajban is lehet, de babák esetében inkább olajozzunk egy sütőlapot és azon tegyük sütőbe a pogácsákat. Kb. fél óra alatt 180°C-os alsó-felső sütéssel mindkét oldalukat készre sütjük. Félidőben megfordítjuk! Tökéletes alternatíva lehet a glutén bevezetéséhez, azonban mivel darabos étel, fognövekedéstől függően lehet, hogy csak később tudja fogyasztani a baba.
Banános babamuffin (6 hónapos kortól, vagy darabos jellege miatt esetleg csak később)
Hozzávalók 6 darabhoz: 4 kisebb érett banán, 2 nagyobb evőkanál cukor nélküli almaszósz vagy almás/körtés bébiétel, 1 csipetnyi fahéj, vanília (ez kihagyható), annyi liszt, amennyit felvesz ahhoz, hogy muffintészta állaga legyen (5-6 evőkanál); fél banán a díszítéshez.
Elkészítés: A 4 banánt villával összetörjük, hozzáöntjük az almaszószt, fahéjjal, vaníliával ízesítjük, majd a liszttel kikeverjük. Muffinformákba kanalazzuk és mindegyik muffin tetejére teszünk egy karika banánt. 25 perc alatt 175°C-on készre sütjük. Gyümölcstartalma miatt nem igényel édesítést. Enyhén puha marad, így tökéletes tízórai, uzsonna lehet rágni tanuló babák számára.
Banán sushi (8 hónapos kortól)
Hozzávalók 6 darabhoz: 60 gramm liszt, 60 gramm banán pürésítve vagy ugyanennyi mennyiségű joghuralternatíva, 120 ml növényi tej. A töltelékhez: 2 kisebb banán és ehhez 100 gramm növényi túró, sűrű joghurt-alternatíva vagy vaníliapuding. A díszítéshez darált vagy szeletelt mandula, kókuszreszelék, darabolt pisztácia, mogyoró.
Elkészítés: A három fő összetevőt kikeverjük és teflonserpenyőben 2 palacsintát készítünk belőle. Mivel magas a gyümölcstartalma, könnyen leéghet, ezért jól olajozzuk ki a serpenyőt, magas hőfokon tegyük bele a masszát, majd vegyük le közepes vagy kicsi hőfokra és süssük mindkét felét aranybarnára. Ezután kenjük meg a palacsintát túrókrémmel vagy vaníliapudinggal, majd egy egész hámozott banánt tegyünk a közepére és tekerjük fel. Vágjuk szeletekre, tetszés szerint díszítsük.
Mexikói krémleves (10 hónapos kortól)
Hozzávalók egy családi adaghoz: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csomag (500 gramm) mexikói zöldségkeverék vagy ennek megfelelő zöldségmennyiség (zöldborsó, kukorica, sárgarépa, zöldbab és kápia paprika), 1 közepes édesburgonya a sűrűbb, krémesebb levesért, 2 evőkanál olaj, fűszerek ízlés szerint: só és bors, 1,5 liter alaplé (zöldség- vagy húsleves leve), 1 doboz (250 ml) növényi tejszín.
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd ráöntjük a zöldségeket (a kockára vágott édesburgonyát is) és megforgatjuk rajta. Ezután felöntjük az alaplével, ízlés szerint fűszerezzük. Amikor minden puhára főtt, botmixerrel krémesre turmixoljuk, felöntjük a növényi tejszínnel és újra felforraljuk. Puffasztott gabonákkal, cukkinichipsszel kínáljuk. A zöldbab miatt maradhatnak benne apró szálak, ezért babák számára érdemes szűrőn átszűrni fogyasztás előtt.
Gesztenyegolyók (10 hónapos kortól)
Hozzávalók egy családi adaghoz: 2 csomag gesztenyemassza (500 gramm), 100 gramm házi sárgabaracklekvár, 150 gramm apróra darált zabpehely (zabdara), ízlés szerint rumaroma (a babák miatt ki is hagyható) tejmentes csokoládé és egy pici olaj a bevonáshoz.
Elkészítés: A hozzávalókból gyúrható masszát készítünk. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk belőle. A babáknak ezzel kész is ez a finom gesztenyés nasi. A család többi tagjának még csokival vonjuk be a golyókat; a bevonathoz forró gőzön csokoládét olvasztunk és pár cseppnyi olajat teszünk bele.
Túrós-sült almás pohárkrém (10 hónapos kortól)
Hozzávalók: 200 gramm túró vagy tejfehérje-érzékenység miatt diétázóknak ennek alternatívája, 2-3 evőkanál növényi joghurt, 1 alma, 70 gramm zabpehely, 70 gramm almaszósz vagy almás/ körtés bébiétel, ízlés szerint fahéj. Édesítéshez esetleg egy pici méz, de ha mézet adunk hozzá, csak 1 éves kortól fogyasztható!
Elkészítés: Az almát szeletekben megsütjük, vagy apró kockákra vágva, fahéjjal megszórva egy pici vízzel puhára pároljuk. A zabpelyhet kikeverjük az almaszósszal. A túróhoz hozzáadjuk a joghurtot (édesíthetjük mézzel). Ezután a 3 komponenst 2-3 pohárba rétegezzük. Túrós-joghurtos réteg, almaszószos zabos réteg, sült alma, majd újra ez a 3 réteg következik. A desszert tetejét a maradék almaszeletekkel díszítjük.
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!