Gesztenyével és aszalt szilvával töltött csirkemell (12 hónapos kortól)
Hozzávalók: 6 szelet csirkemell, 1 csomag natúr gesztenyemassza (200-250 gramm), egy nagy marék aszalt szilva, só, bors, 1 csomag szeletelt bacon, 3 evőkanál olaj.
Elkészítés: A csirkemellszeleteket vékonyra klopfoljuk és mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk. A gesztenyemasszát villával összetörjük. Az előkészített csirkemellszeleteket megkenjük a gesztenyemasszával, ráhelyezzük az aszaltszilva-darabokat és szorosan feltekerjük. Ezután körbetekerjük a baconnal is. Egy kisebb tepsibe helyezzük a tekercseket, meglocsoljuk az olajjal, és előmelegített, 190 °C-os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ujjnyi vastagra szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: bacon nélkül 12 hónapos kornál korábban is adható. Pulykából is készíthető. Köretként remekül passzol hozzá rizs, krumplipüré vagy krokett.
Tejszínes gesztenyekrémleves (10 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 csomag (250 gramm) gesztenyemassza, 1 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor, 7 dl mandulaital, cukor ízlés szerint (kb. 3 evőkanál), 200 ml növényi tejszín, ízlés szerint méz vagy juharszirup, betétként mazsola (felnőtteknek rumba áztatva).
Elkészítés: 2 dl mandulaitalban elkeverjük a cukrot és a pudingport. A maradék mandulaitalt felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, beletesszük a gesztenyét, és pár percen át főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk, és botmixerrel pürésítjük. Ha nem elég édes, tehetünk még hozzá mézet (csak 1 éves kor után!) vagy juharszirupot, esetleg rumaromát is. Mazsolával tálaljuk.
Lazac spenótos-gombás raguval (12 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagy csomag bébispenót (25 dkg), 500 gramm lazac, olaj, só, bors, 200 ml növényi tejszín.
Elkészítés: A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, olajozott tepsire fektetjük, és 15 perc alatt, 200 °C-on sütőben megsütjük. Eközben elkészítjük a mártást. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a gombát, a fokhagymát és a spenótot. Összefonnyasztjuk, felöntjük a tejszínnel, és néhány percig rotyogtatjuk. Az elkészült lazacot a tejszínes mártással kínáljuk.
Tipp: köretként krokett, krumplipüré, hasábburgonya illik hozzá.
Lencsefőzelék – nemcsak Szilveszterkor (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 csomag lencse (25 dkg), só, bors, pirospaprika ízlés szerint, 2 db babérlevél, 1 liter alaplé, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, mustár ízlés szerint, a habaráshoz rizsliszt és 1 doboz növényi tejföl.
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, majd alaposan átmossuk. Éjszakára beáztatjuk. Másnap főzőedénybe tesszük, felöntjük alaplével (vagy vízzel), hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, és az apróra összevágott vöröshagymát. Felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, hozzákeverjük a pirospaprikát. Pár perc forralás után behabarjuk a főzeléket rizslisztes-tejfölös habarással, majd simára keverjük. Végül hozzáadjuk a mustárt, és kevergetve besűrítjük.
Rakott bejgli (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: Maradék diós vagy mákos bejgli felszeletelve, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl növényi ital (mandula, zab vagy kókusz), 3 evőkanál cukor, baracklekvár, darált dió.
Elkészítés: Egy jénai tál aljára lerakjuk a felszeletelt bejglik felét. A tetejét megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval, majd ráöntjük a vaníliapuding felét. Ezután ismét egy réteg szeletelt bejgli következik, amit megkenünk lekvárral, meghintünk darált dióval és ráöntjük a maradék pudingot. Az egészet sütőben 185 °C-on kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Puha sós rúd (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 30 dkg gluténmentes kenyérliszt, 20 dkg tejmentes margarin, 1 evőkanál só, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 0,5 dl kézmeleg növényi tej, 1 db egész tojás, 1 tojássárgája a kenéshez.
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a kézmeleg cukros növényi tejben. Ezután a többi hozzávalóval elkeverjük és sima tésztát gyúrunk belőle. Letakarva 20 percig pihentetjük meleg helyen. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, lekenjük a tojássárgájával, csíkokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 °C-on, 15-20 perc alatt megsütjük. Tipp: megszórhatjuk sajttal, magvakkal (11 hónapos kor után!) vagy darálatlan mákkal.
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!