Ha kóstoltatok már jó répatortát, biztosan meggyőződtetek róla, hogy nagyon finom! A sárgarépa az év bármely szakában beszerezhető, ráadásul nem csak kifejezetten ízletes, de egészséges sütemény varázsolható belőle akár a húsvéti asztalunkra.
Hozzávalók:
- 4 db sárgarépa
- 2 dl olaj
- 1,5 dkg cukor (helyettesíthető mézzel)
- 4 db tojás
- 4 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 csipetnyi só
- ízlés szerint: 1-2 teáskanál fahéj, bio citromhéj, vanília, pár csepp citromlé
- vaj a tortaforma kikenéséhez
- porcukor/mascarpone krém a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sárgarépákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. Összekeverjük az olajjal és a cukorral. Miután a tojásokat megmostuk, verjük fel őket, adjuk hozzá a répás alaphoz, és keverjük jó alaposan össze. Egy másik tálban a lisztet összedolgozzuk a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Ízlés szerint rakhatunk bele fahéjat és pár csepp citromlevet is. A lisztes keveréket fokozatosan adagoljuk a folyékony alapanyagokhoz, majd kevergetjük pár percig. A kész tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és elsimítjuk a tetejét. Körülbelül 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, így könnyebb lesz szeletelni.
Tálalás előtt díszíthetjük egy kis porcukorral, vagy készíthetünk rá tejszínes, mascarponés krémet.