A várandósság kilenc hónapja alatt sokféle élettani változás zajlik le a kismama szervezetében. Ezek több szervrendszert is érinthetnek. A terhességi hormonok hatására például nő az inzulinszükséglet, azonban a kismamák körülbelül öt-hét százalékánál a hasnyálmirigy nem tud lépést tartani ezzel, és terhességi cukorbetegség (GDM) alakul ki.
Szerzők: Tibay Rózsa dietetikus és Boros Patrícia dietetikus
Szakértőink összefoglalják, mi a teendő ilyenkor, és konkrét segítséget adnak a 160 grammos szénhidrát diéta kivitelezéséhez.
Mivel jár a terhességi cukorbetegség?
Ha az édesanya vércukorszintje magas, a sok cukor a méhlepényen átjutva a magzatot fokozott inzulintermelésre készteti. A magas inzulinszint eredményezi a szokásosnál erőteljesebb növekedést, a baba az átlagosnál jóval nagyobb súllyal születik meg. Ez mindkettejük számára növeli a szövődmények és a császármetszés valószínűségét. Kezeletlen terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz mellitusz, GDM) esetén gyakran jelentkezik az újszülöttnél hipoglikémia, amely az alacsony vércukorszintet jelenti. Ez akkor következik be, amikor a baba megszületik, és hirtelen megszűnik a normálisnál több cukrot tartalmazó vér utánpótlása, miközben az inzulin kibocsátás egy ideig még magas.
Terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamáknál gyakoribb a hüvelyi és húgyúti fertőzés, és a toxémia előfordulása is.
Csak a szülésig kell diétázni?
A GDM a szülés után rendszerint elmúlik, de a diéta alapjait érdemes szoptatás alatt és ezt követően is betartani. Egyrészt azért, mert a következő terhesség során a terhességi cukorbetegség újbóli kialakulásának esélye ötven százalékos, másrészt hajlamosít a 2. típusú diabétesz kialakulására a későbbi életkorokban.
Hogyan derül ki?
A várandósság ideje alatt, a második harmadban (24-26. hét) minden kismamánál indokolt elvégezni a szűrővizsgálatot. Ez az úgynevezett cukorterheléses vizsgálat, rövidítése: OGTT (orális glülóz tolerancia teszt). Ilyenkor a vizsgálati nap reggelén, minimum 10 órás éhezés után két-három deciliternyi, 75 gramm cukrot tartalmazó vizes oldatot kell meginni.
Ilyen a normális vércukor tartomány várandósan:
éhgyomorra 3,3-5 mmol/l között
étkezés után 60 perccel 7 mmol/l alatt
étkezés után 120 perccel: 7,4-7,6 mmol/l
7 mmol/l feletti éhgyomri érték mellett a terhelés nem végezhető el, anélkül is kimondható a terhességi cukorbetegség diagnózisa. Ha a cukros folyadék után 120 perccel 7,8 mmol/l vagy efölötti értéket mérnek, szintén terhességi cukorbetegség áll fenn.
Hogyan tovább, ha rosszak az értékeid?
Ha a szűrővizsgálaton terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, speciális, úgynevezett mennyiségi diétát kell elkezdeni, vagyis a diagnózis felállítását követő első feladat, hogy megtanulja a diétát. A mennyiségi diéta azt jelenti, hogy a várandósnak pontosan meghatározott időben pontosan meghatározott szénhidrát tartalmú ételt kell fogyasztania pontosan az előírt módon.
Ez a diéta általában 160 gramm szénhidrátot (CH) tartalmaz öt étkezésre elosztva.
Ahogy láthatod az alábbiakban, nem olyan egyszerű a megfelelő diéta összeállítása. Jól teszed, ha ehhez dietetikus segítségét kéred.
Tartsd be az étrendet!
A terhességi cukorbetegség súlyosabb formáiban szükségessé válhat inzulin adása, de a legtöbb esetben elegendő a dietetikus által megtervezett és jól betartott étrend.
A diéta összeállítása a szervezet inzulinérzékenységének napi ingadozásán alapul. Reggel és este rossz, ezért ekkor tehermentesítenünk kell a szervezetet, és csak lassú felszívódású szénhidrátokat szabad enni. Ezzel megakadályozhatod a gyors és nagy vércukor-, és inzulinszint emelkedést. A többi napszakban jobb az inzulin receptorok érzékenysége, ekkor lehet gyors felszívódású szénhidrátot is fogyasztani.
Fontos a rendszeresség
A legtöbb esetben elegendő, ha naponta ötször étkezel, azonban ha van pótvacsora (21,00-22,00 között 10 gr CH (csak lassú), akkor a vacsora ennyivel kevesebb szénhidrátot tartalmazzon. Emelkedett éhgyomri vércukorszint esetén az első, amivel próbálkozni lehet, a pótvacsora beiktatása.
Nem minden szénhidrát egyforma!
Az étrend szempontjából a szénhidrátokat felszívódási sebességük alapján csoportosítjuk, eszerint lehetnek a szervezet számára lassabban és gyorsabban hasznosulók. Ez a különbség az étrend összeállításának egyik alapköve.
A lassú felszívódású szénhidrátok közé tartozik: a teljes kiőrlésű liszt, graham liszt, pászka, zöldségek, barna rizs, vadrizs, vörös és fekete rizs, durum tészta, durum búzadara, kuszkusz, bulgur, hajdina, köles, tönköly dara, lencse, paradicsom, paprika, retek, uborka, karalábé, sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, cukkini, káposzta, zöldbab, gomba, cékla, saláta, sóska, spenót, tök, padlizsán, hagyma, spárga, zeller, petrezselyemzöld, zab, zabpehely, zabliszt, zabkorpa (2 evőkanál/ adagig nem is kell számolni vele)
A gyors felszívódású szénhidrátok: Zöldséglevek, gyümölcslevek, az összes gyümölcs, lekvárok, tej, kefír, joghurt (csak a hozzáadott cukrot nem tartalmazóak), turmix, gabonatej (kivéve a kókusz és mandulatej, amikben nincs egyéb gabona)
A szénhidrátok felszívódását lassítja: zsiradék, citromlé, ecet, savanyúság, zöldségek.
A szénhidrátok felszívódást gyorsítja: puffasztás, extrudálás, száraz pirítás, pürésítés
Lassú és gyors szénhidrátok aránya
Az étrend kialakítása egy napon belül a következőképpen néz ki, tekintetbe véve az egy-egy étkezésen belül fogyasztható lassú és gyors felszívódású CH-k arányát:
reggeli 6,30-7,00 között 30 gr CH (csak lassú)
tízórai 9,30-11,00 között 20 gr CH (max 10 gr gyors)
ebéd 12,00-13,00 között 50 gr CH (max 20 gr gyors)
uzsonna 15,00-16,00 között 20 gr CH (akár mind lehet gyors)
vacsora 18,00-19,00 között 40 gr CH (max 10 gr gyors)
Válogass a nyersanyagok között!
- Kerülendő élelmiszerek: fehér rizs, jázminrizs,fehér liszt, dara, fehér lisztes pékáru, cukor és annak minden formája (barna cukor, kókuszvirág és almacukor, kristálycukor, porcukor, juharszirup, dextróz, glükóz, maltóz, szacharóz, agavészirup, glükóz-fruktóz szirup, keményítőszirup, kukoricaszirup, melaszszirup, rizsszirup, karamell, maltodextrin) méz, fruktóz 30 gr napi mennyiség felett. Minden finomított, feldolgozott élelmiszer (alapvetően minél kevésbé feldolgozott valami annál kevésbé emeli meg a vércukor szintet hirtelen). Gyümölcsök közül: banán, szőlő, aszalt gyümölcs, görögdinnye.
- „Nem számolós” alapanyagok: halak, húsok, tojás, natúr kókusz vagy mandulatej (ami hozzáadott cukormentes és nincs benne rizs). Cukormentes savanyúságok, olaj, vaj,tejföl, tejszín. Zöldségek közül, aminek 100 grammjában kevesebb, mint 5 gr CH van, 200 gr/adagig. De ha az egyszerre elfogyasztott mennyiség nem számolós zöldségekből több mint 200 gramm, akkor nem csak a 200 gramm feletti mennyiséget számoljuk, hanem a teljes adagot: paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, fejes káposzta, savanyú káposzta, kelkáposzta, kínai kel, kovászos uborka, zeller, cékla, sóska, spenót, mángold, rebarbara, retek, padlizsán, spárga, karfiol, brokkoli, cukkini, endívia, gomba, csonthéjasok egy nyitott maroknyi mennyiségig: napraforgó, tökmag, dió, pisztácia, paradió, földimogyoró, oliva, makadámdió (az ezekből készült lisztek sem számolósak) Bambuszrost, konjac liszt, chia mag, útifűmaghéj és a kókuszreszelék, cukormentes kakaópor.
- „Számolós” alapanyagok: Csonthéjasok, olajos magvak közül mák, gesztenye, kesudió, földimogyoró (számolósak, de lassú felszívódásúak). Zöldség-sűrítmények, avokádó. Minden zöldség, amelynek 100 grammjában több mint 5 gramm szénhidrát van. Pl. sárgarépa, lilakáposzta, cékla, karalábé, fejes káposzta, zöldborsó, sütőtök, zöldbab. A burgonya alapvetően lassú felszívódású, de a magas keményítőtartalma. Ha krumplit ennénk, készítsük zsiradékkal, mert azok lassítják a felszívódást. A burgonya 100 grammjában 20 gramm CH van, így egészen kicsi adag az, ami egyszerre ehető belőle.
Hogyan számolhatsz?
Szükséged lesz egy pontos mérlegre, tápanyagtáblázatra, füzetre, tollra az étkezési naplódhoz, amiben rögzítheted, hogy mikor, mit, mennyit ettél. Az élelmiszerek CH tartalmát a tápanyagtáblázatban általában 100 gr-ra vonatkozóan adják meg (ritkábban darabra, de ezt fel is tüntetik olyankor). A nyersanyagokat megtisztítva, nyersen kell mérni.
Folytatás következik!
Ajánljuk még a témában: