A szezámmagot egyre többféle élelmiszerben megtalálhatjuk, talán ez az oka, hogy a szezámmag-allergiások száma manapság növekedést mutat. A lehetséges veszélyét az adja, hogy nagy része anafilaxia, vagyis súlyos, életveszélyes állapothoz vezető túlérzékenységi reakció képében jelenik meg. Lássuk, mire kell figyelnie annak, akit érint!
A szezám egy virágzó növény, melynek ehető magja van, a világ szinte valamennyi konyhája használja főzéshez, sütéshez. Úgy látszik, hogy a szezámmag-allergia előfordulása nő. Ez részben eredhet abból is, hogy egyre több élelmiszer tartalmazza ezt a finom magot. A szezámmagolaj fogyasztását nagyon egészségesnek tartják, bizonyos vegetáriánus ételekhez, salátadresszingekhez és igen sok közép-ázsiai és ázsiai fogáshoz elengedhetetlen. A nemzetközi konyha népszerűsége is táplálhatja a szezámallergia számának növekedését. A szezámolajat a gyógyszeripar is használja bőrápolókban, kozmetikumokban.
Úgy számolnak, hogy ezerből egy-két embernek lehet szezámmag–allergiája. Ez a szám alacsonynak tűnhet. A felnőttkori tehéntej-allergia előfordulásához képest kb. feleannyi. A lehetséges veszélyét az adja, hogy a szezámmag-allergia nagy része anafilaxia képében jelenik meg, épp úgy, ahogy a leírt esetben. Ezenkívül bőrtünetekben, (csalánkiütés vagy ekcéma) ritkábban légúti tünetekben, például allergiás náthában, asztmában nyilvánulhat meg.
Dr. Mezei Györgyi – allergológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos