A fogmosás nagyon fontos az egészséges fogak érdekében, ám nem mindegy, mikor sikáljuk tisztára őket.
Szakértő: Dr. Nevelits Annamária parodontológus, semmelweis.hu
Mit jelent a saverózió?
Amikor a fogzománc sav hatására veszít ásványi anyag tartalmából, átmenetileg meggyengül – ez a fogkopás egy formája. Nyáron, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót, különösen érdemes figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Ezzel is óvhatjuk a fogzománc épségét!
A fogfelszínt tehát károsíthatja a saverózió. Saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki.
Ne mossunk egyből fogat!
Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, így azt a fogkefével nem dörzsöljük le azonnal. A fogak egészsége érdekében ezt is érdemes szem előtt tartanunk.
A savak, a víz és a sajt
Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő legyen a nyálelválasztásunk.
Az elegendő folyadékfogyasztás tehát nemcsak azért fontos, hogy ne száradjunk ki, hanem hogy a szájüreg pH-értékét is hamarabb helyreállítsuk, ezáltal is csökkentve a savak hatását a fogakra.
Nem véletlen az sem, hogy egy francia menüsor sajttal fejeződik be: védőréteget képezve a fogak felszínén ez is segít abban, hogy a szájüregi pH hamarabb visszaálljon – részletezi a szakember. A francia gyerekek nem édességet, hanem egy darab sajtot kapnak ebéd után. Tanuljuk el tőlük!
– Ki kér egy kis “francia desszertet”?- zárjuk mi is így a családi étkezéseket!
Gyermekbetegségek A-tól Z-ig – minden fontos tudnivaló egy helyen a szülők és a családok számára