A babát váró nő vasszükséglete szinte megduplázódik. Majd’ kétszer annyi vasra van szükségük, ám szerencsére a felszívódás hatásfoka is jelentősen javul ebben az időszakban.
Szerző: HelloBaby magazin
Miért fontos a megfelelő vas ellátottság?
A vashiányos vérszegénység növeli a koraszülés, az alacsony születési súly előfordulását, és növeli a születés körüli halálozást.
Mi történik tulajdonképpen?
Várandósan jelentősen nő a keringő vér mennyisége, ezért a vastartalom csökkenése bizonyos mértékig normális jelenség. Önmagában a megszokottnál alacsonyabb hemoglobin tartalom nem jelent automatikusan vérszegénységet, ám ha az derül ki, hogy a vasraktáraid is kiürülőben vannak, különösen figyelned kell a vaspótlásra. A legkönnyebben a húsban levő vastartalom hasznosul, de vegetáriánus táplálkozás esetén is tökéletes lehet a vas ellátottságod.
Aki nem eszik húst
A vegetáriánus kismama rendszeresen fogyasszon vastartalmú és C vitaminban gazdag ételeket együtt. Így jó táplálék számára: a burgonya, az aszalt gyümölcsök, a sötétzöld zöldségek és a hüvelyesek.
Például, ha valamely hüvelyesből készült leves mellé egy pohár narancslevet iszik, nyugodt lehet afelől, hogy a vas felszívódik.
Segít a természet
Jó tudni, hogy várandósan és a szoptatás alatt nő a szervezet vashasznosítási képessége. Ezért hiába tűnik képtelenségnek táplálékokból fedezni a vas igényt, ha mondjuk a tápanyag táblázatban szereplő adatokból indulunk ki, a valóságban tökéletes lehet a vérképed.
Magas vastartalmú zöldségek, gyümölcsök: lencse, bab, csicseriborsó, gomba, mák, olajos magvak, kakaóbab, aszalt gyümölcsök, fekete és piros ribizli, áfonya, málna.