HelloBaby magazin
  • BABATERVEZÉS
    • fogamzás
    • IVF
    • lombik
    • meddőség
    • örökbefogadás
    • PCOS
    • termékenység
  • BABAVÁRÁS
    • babakelengye
    • genetika
    • kismama
    • magzat
    • szülés
    • várandósság
    • vizsgálatok
  • ITT A BABA!
    • allergia
    • alvászavarok
    • apa
    • babamasszázs
    • hozzátáplálás
    • receptek
    • szoptatás
    • újszülött
    • védőoltás
  • KICSIKKEL AZ ÉLET
    • altatás
    • bölcsőde
    • bőrproblémák
    • fejlesztés
    • fogzás
    • gyerekbetegségek
    • óvoda
    • öko, környezetvédelem
  • PSZICHÉ
    • dackorszak
    • depresszió
    • gyász
    • gyermeknevelés
    • kapcsolatok
    • szorongás
    • szülő
  • RÓLUNK
  • MAGAZIN
  • KÖNYVEK
  • AKCIÓK
  • PODCAST-VIDEÓK
Főoldal
WEBSHOP
HÍRLEVÉL
No Result
View All Result
  • BABATERVEZÉS
    • fogamzás
    • IVF
    • lombik
    • meddőség
    • örökbefogadás
    • PCOS
    • termékenység
  • BABAVÁRÁS
    • babakelengye
    • genetika
    • kismama
    • magzat
    • szülés
    • várandósság
    • vizsgálatok
  • ITT A BABA!
    • allergia
    • alvászavarok
    • apa
    • babamasszázs
    • hozzátáplálás
    • receptek
    • szoptatás
    • újszülött
    • védőoltás
  • KICSIKKEL AZ ÉLET
    • altatás
    • bölcsőde
    • bőrproblémák
    • fejlesztés
    • fogzás
    • gyerekbetegségek
    • óvoda
    • öko, környezetvédelem
  • PSZICHÉ
    • dackorszak
    • depresszió
    • gyász
    • gyermeknevelés
    • kapcsolatok
    • szorongás
    • szülő
  • RÓLUNK
  • MAGAZIN
  • KÖNYVEK
  • AKCIÓK
  • PODCAST-VIDEÓK
No Result
View All Result
HelloBaby magazin
No Result
View All Result
Kezdőlap Psziché gyermeknevelés

Ünnepi ételpazarlás helyett

Ünnepi ételpazarlás helyett
Olvasási idő: 4 perc

Úgy gondolom, hogy az ételekkel kapcsolatos tudatosság fontos téma, mert mindenkit érint, akárcsak a fenntarthatóság kérdése. A kettő ez esetben úgy függ össze, hogy ha ételhulladék keletkezik, az azt jelenti, hogy valami nem megfelelően működik a rendszerben.

Szerző: Földi Barbara élményalapú oktatástervező, társadalmi vállalkozó

Az ételpazarlás a modern kor emberének olyan rossz szokása, ami az igazán fölösleges luxust példázza.

Ma Magyarországon 1 fő éves szinten 65 kg ételhulladékot termel. Ez a szám nem csak súlyban és a környezeti terhelést tekintve nagyon magas, de a pénztárcánknak is igen előnytelen.

Ünnepekkor szeretünk kicsit túlozni, jólesően ráhagyni a mennyiségekre, mert „majd úgyis megesszük később”. Ám ez a gondolkodás hibás, hiszen sokszor még az elegendő ételmennyiség 30%-át is kidobjuk. Nem mindig vagyunk tisztában a megfelelő kalóriamennyiséggel és energiabevitellel sem, ráadásul az ünnepek alatt általában még az is félreteszi a tudatos gondolkodást, aki egyébként tudja, mennyire fontos.

Kulcskérdés: a tervezés

Szeretnénk úgy a karácsonyi asztalhoz ülni, hogy tudjuk: minden falat jó helyre kerül és nem lesz kidobandó étel?
Ez esetben érdemes előre terveznünk. Találjuk ki a menüt előre, és figyeljünk arra, hogy a hozzávalók nagy részét helyi (hazai), szezonális alapanyagok tegyék ki. A megtervezés nemcsak arra jó, hogy elkerüljük az ételmaradék keletkezését, hanem arra is, hogy a saját vállunkról extra terheket vegyünk le. Ahelyett, hogy az utolsó pillanatban ötletelnénk és kapkodnánk, már sokkal előbb el tudjuk kezdeni a sütés-főzést, és be tudjuk osztani időnket úgy, ahogy a legkényelmesebb nekünk.

A szezonális alapanyagok ilyenkor december környékén okozhatnak némi fejtörést, hiszen ez nem a legtermőbb időszaka a mezőgazdaságnak. Kis kreativitással azonban nagyon változatos, gazdag és laktató fogásokat lehet készíteni. Ilyenkor a hangsúly a káposztaféléken, a krumplin és jó esetben a gombán van, no meg a különféle saláták is elérhetőek.

A gyümölcsökből főleg az alma számít szezonálisnak, novemberben érik a magyar Meyer-citrom; van még szelídgesztenye és rengeteg magféle. Ha kicsit délebbre laknánk, könnyebb dolgunk lenne – hiszen ilyenkor van a narancsszüret.

Ha citrusokat szeretnénk az ünnepi asztalra, akkor igen tudatos megoldás, amit ma már több honlap is kínál, hogy örökbe fogadhatunk egy fát.

Az idei évben nekem egy organikus olasz narancsfára esett a választásom, ami a szüretkor 10 kg friss naranccsal fog megörvendeztetni.
Ha húst szeretnénk az asztalra tenni, akkor gondoljunk mindenekelőtt az itthon elérhető édesvízi halakra, és amennyiben megoldható, a tanyasi csirkét részesítsük előnyben. Ha környezettudatosan étkezünk, kerüljük a marhahús fogyasztását.

Fenntartható(bb) karácsonyi étkezések

Aki nyitott az újdonságokra, tegyen minél több vegetáriánus, illetve növényi alapú ételt az ünnepi asztalra. A hagyomány, családi hagyomány persze nagyon fontos eleme az ünnepeknek. A hangsúly nem azon van, hogy teljes mértékben kiiktassunk mindent, ami nem illik egy fenntartható karácsonyi étkezéshez.

A cél: új fogások bemutatása a családnak, bevezetésük kisebb mennyiségben. Amelyik beválik, abból egy másik alkalommal nagyobb mennyiséget is főzhetünk.

Ehhez sokszor nem is a kíváncsiság hiányzik, hanem egy-egy praktikus recept, amelyben már biztosak lehetünk. Ezért is érdemes egy kis időt hagynunk magunknak, ha új ételeket szeretnénk kipróbálni, és ezért is jó az ételeket ünnepek előtt pár alkalommal már elkészíteni.

Másokkal és másokért

További nagyon hasznos eleme annak, ha tudatosan készülünk az ünnepekre, hogy másokkal (akár családtagokkal vagy barátokkal) együttműködve tesszük ezt. Sokan ilyenkor útra kelnek, nyakukba veszik az országot, és egyik helyről a másikra viszik az ugyanolyan bejglit vagy zserbót. Praktikusabb előre megbeszélni, ki melyiket csinálja. Nem az ételhegyektől lesz tökéletes a karácsonyi hangulat, hanem attól, hogy figyelünk egymásra. Még jobb, ha ugyanakkor a bolygónk helyzetén is könnyítünk.

Végül pedig: adományozzunk!

Ha úgy alakul, hogy túl sok az elkészített étel és nem sikerült elfogyasztani, akkor érdemes körülnéznünk a lakóhelyünkön és másoknak is adnunk. Ez természetesen nemcsak a karácsonyi időszakra érvényes, hanem az év minden napjára. Amennyiben szeretnénk ételt adományozni, előtte feltétlenül tájékozódjunk arról, hol és milyen feltételekkel lehet azt leadni a közelünkben. Az adományozott étel mindenképp legyen friss, és olyan minőségű, amit mi is szívesen fogyasztanánk!

 


Szeretnél környezettudatosabban élni, vásárolni, főzni, takarítani? Környezettudatos tippeket találsz ÖKO könyvünkben!

WEBSHOP


 

Ez is érdekelhet még

gyermeknevelés

Képzeld, tesód lesz!

2025/05/11
Vadócok a pályán
gyermeknevelés

Vadócok a pályán

2025/04/30
dackorszak

Hiszti úton útfélen

2025/04/28
Szeparációs szorongásról: mitől fél a baba?
fejlődés pszichológia

Szeparációs szorongásról: mitől fél a baba?

2025/04/26
Következő bejegyzés
Természetes úton a gyors fogamzáshoz

Természetes úton a gyors fogamzáshoz

HelloBaby könyvek

Legfrissebb cikkek

Egy súlyos terhességi szövődmény megelőzéséről

Egy súlyos terhességi szövődmény megelőzéséről

2025. május 12.
Hogyan vond be a gyereket a házimunkába?

Hogyan vond be a gyereket a házimunkába?

2025. május 12.
Ajak- és szájpad hasadék – babamasszázzsal

Ajak- és szájpad hasadék – babamasszázzsal

2025. május 11.

Képzeld, tesód lesz!

2025. május 11.
A stressz és a fogamzás

A stressz és a fogamzás

2025. május 11.
Kütyühasználat és a babák

Kütyühasználat és a babák

2025. május 10.

Facebook • Instagram • YouTube • TikTok

Ha szeretnéd, hogy hasznos tartalommal segítsünk Neked ebben a csodálatos időszakban, bátran iratkozz fel hírlevelünkre.

Copyright © 2022 Business Publishing Services Kft.

  • WEBSHOP
  • Könyvek, különszámok
  • HelloBaby magazin
  • Szakértőink
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
WEBSHOP
  • BABATERVEZÉS
    • fogamzás
    • IVF
    • lombik
    • meddőség
    • örökbefogadás
    • PCOS
    • termékenység
  • BABAVÁRÁS
    • babakelengye
    • genetika
    • kismama
    • magzat
    • szülés
    • várandósság
    • vizsgálatok
  • ITT A BABA!
    • allergia
    • alvászavarok
    • apa
    • babamasszázs
    • hozzátáplálás
    • receptek
    • szoptatás
    • újszülött
    • védőoltás
  • KICSIKKEL AZ ÉLET
    • altatás
    • bölcsőde
    • bőrproblémák
    • fejlesztés
    • fogzás
    • gyerekbetegségek
    • óvoda
    • öko, környezetvédelem
  • PSZICHÉ
    • dackorszak
    • depresszió
    • gyász
    • gyermeknevelés
    • kapcsolatok
    • szorongás
    • szülő
  • RÓLUNK
  • MAGAZIN
  • KÖNYVEK
  • AKCIÓK
  • PODCAST-VIDEÓK
HÍRLEVÉL

© 2018 HelloBaby! - Készítette: WordPress Master.