Úgy gondolom, hogy az ételekkel kapcsolatos tudatosság fontos téma, mert mindenkit érint, akárcsak a fenntarthatóság kérdése. A kettő ez esetben úgy függ össze, hogy ha ételhulladék keletkezik, az azt jelenti, hogy valami nem megfelelően működik a rendszerben.
Szerző: Földi Barbara élményalapú oktatástervező, társadalmi vállalkozó
Az ételpazarlás a modern kor emberének olyan rossz szokása, ami az igazán fölösleges luxust példázza.
Ünnepekkor szeretünk kicsit túlozni, jólesően ráhagyni a mennyiségekre, mert „majd úgyis megesszük később”. Ám ez a gondolkodás hibás, hiszen sokszor még az elegendő ételmennyiség 30%-át is kidobjuk. Nem mindig vagyunk tisztában a megfelelő kalóriamennyiséggel és energiabevitellel sem, ráadásul az ünnepek alatt általában még az is félreteszi a tudatos gondolkodást, aki egyébként tudja, mennyire fontos.
Kulcskérdés: a tervezés
Szeretnénk úgy a karácsonyi asztalhoz ülni, hogy tudjuk: minden falat jó helyre kerül és nem lesz kidobandó étel?
Ez esetben érdemes előre terveznünk. Találjuk ki a menüt előre, és figyeljünk arra, hogy a hozzávalók nagy részét helyi (hazai), szezonális alapanyagok tegyék ki. A megtervezés nemcsak arra jó, hogy elkerüljük az ételmaradék keletkezését, hanem arra is, hogy a saját vállunkról extra terheket vegyünk le. Ahelyett, hogy az utolsó pillanatban ötletelnénk és kapkodnánk, már sokkal előbb el tudjuk kezdeni a sütés-főzést, és be tudjuk osztani időnket úgy, ahogy a legkényelmesebb nekünk.
A gyümölcsökből főleg az alma számít szezonálisnak, novemberben érik a magyar Meyer-citrom; van még szelídgesztenye és rengeteg magféle. Ha kicsit délebbre laknánk, könnyebb dolgunk lenne – hiszen ilyenkor van a narancsszüret.
Az idei évben nekem egy organikus olasz narancsfára esett a választásom, ami a szüretkor 10 kg friss naranccsal fog megörvendeztetni.
Ha húst szeretnénk az asztalra tenni, akkor gondoljunk mindenekelőtt az itthon elérhető édesvízi halakra, és amennyiben megoldható, a tanyasi csirkét részesítsük előnyben. Ha környezettudatosan étkezünk, kerüljük a marhahús fogyasztását.
Fenntartható(bb) karácsonyi étkezések
Aki nyitott az újdonságokra, tegyen minél több vegetáriánus, illetve növényi alapú ételt az ünnepi asztalra. A hagyomány, családi hagyomány persze nagyon fontos eleme az ünnepeknek. A hangsúly nem azon van, hogy teljes mértékben kiiktassunk mindent, ami nem illik egy fenntartható karácsonyi étkezéshez.
Ehhez sokszor nem is a kíváncsiság hiányzik, hanem egy-egy praktikus recept, amelyben már biztosak lehetünk. Ezért is érdemes egy kis időt hagynunk magunknak, ha új ételeket szeretnénk kipróbálni, és ezért is jó az ételeket ünnepek előtt pár alkalommal már elkészíteni.
Másokkal és másokért
További nagyon hasznos eleme annak, ha tudatosan készülünk az ünnepekre, hogy másokkal (akár családtagokkal vagy barátokkal) együttműködve tesszük ezt. Sokan ilyenkor útra kelnek, nyakukba veszik az országot, és egyik helyről a másikra viszik az ugyanolyan bejglit vagy zserbót. Praktikusabb előre megbeszélni, ki melyiket csinálja. Nem az ételhegyektől lesz tökéletes a karácsonyi hangulat, hanem attól, hogy figyelünk egymásra. Még jobb, ha ugyanakkor a bolygónk helyzetén is könnyítünk.
Végül pedig: adományozzunk!
Ha úgy alakul, hogy túl sok az elkészített étel és nem sikerült elfogyasztani, akkor érdemes körülnéznünk a lakóhelyünkön és másoknak is adnunk. Ez természetesen nemcsak a karácsonyi időszakra érvényes, hanem az év minden napjára. Amennyiben szeretnénk ételt adományozni, előtte feltétlenül tájékozódjunk arról, hol és milyen feltételekkel lehet azt leadni a közelünkben. Az adományozott étel mindenképp legyen friss, és olyan minőségű, amit mi is szívesen fogyasztanánk!
Szeretnél környezettudatosabban élni, vásárolni, főzni, takarítani? Környezettudatos tippeket találsz ÖKO könyvünkben!
WEBSHOP