A várandósok számára kiemelten fontos a kalciumban, foszforban, magnéziumban gazdag táplálkozás. Vajon milyen kincseket rejt a természet, melyek sokat tartalmaznak az alábbi ásványi anyagokból?
Összeállította: Szále Kata
A vitaminokat és az ásványi anyagokat érdemes minél inkább változatos étkezéssel és nem csupán táplálékkiegészítők formájában bevinnünk a szervezetünkbe, mert így hatékonyabb a felszívódásuk. A természet bölcsen segíti ezt a folyamatot: a terhesség ideje alatt megnövekedett női nemihormon-termelés következtében például a kalcium és a foszfor belekben történő felszívódása is intenzívebbé válik.
Dió – csuda jó!
Érdemes egy pár szót csak a dióról ejteni, hiszen rendkívül értékes gyümölcsünk, mely egy valódi vitamin- és ásványianyag bomba, egész évben elérhető és helyi termelőktől is beszerezhetjük.
Jelentős ásványi anyag forrás: magnézium, kálium, fluor (fogaink védelmében), szelén (szívizom működését támogatja), mangán, vas és réz tartalmú. Emellett gazdag omega – 3 – zsírsavakban és immunrendszer erősítő is. Naponta 3-5 szem dióbél is elegendő, hogy a számos jótékony hatását élvezhessük, azért nem ajánlott rendszeresen ennél nagyobb mennyiségben fogyasztani, mert magas a kalóriatartalma.
Még mag
A napraforgó mag kiváló B5-, B6-, vas-, mangán- és szelén- és foszforforrás. A földimogyorót fogyasztva, melynek 30%-a fehérje számos különféle B-vitaminhoz és az antioxidáns E-vitaminhoz jutunk.
Kalciumban különösen gazdag élelmiszer még a szezámmag, az amaránt, a brokkoli és a tejtermékek. A magnézium, foszfor, vas, cink és mangán legjobb forrásai pedig még a gabonafélék, a hüvelyesek. Foszforhoz jutunk továbbá mákot, búzakorpát, búzacsírát, valamint szezámmagot fogyasztva is.
A várandósság idején majdnem duplájára emelkedik a vas szükséglet, ám a természet bölcsessége ebben is megmutatkozik: a vasfelszívódása is sokkal hatékonyabbá válik.
Szülés, születés – szülésre való felkészüléstől egészen a gyermekágyas időszak lezárultáig!
LAPOZZ BELE KÜLÖNSZÁMUNKBA!