Vajon jó ötlet a fogyókúrára vagy az egészséges életmódra hivatkozva mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni a cukrot akkor, ha valaki történetesen szoptat is? Bár időről időre felröppennek hírek ezeknek a szereknek a lehetséges káros hatásairól, a szacharin kivételével nem találták aggályosnak a használatot terhesség és szoptatás idején sem.
Most egy új kutatás ismét felhívja a figyelmünket arra, hogy indokolt lehet az óvatosság. Míg az anya akármennyi cukrot, mézet, laktózt ehet, ez nem fogja befolyásolni tejének összetételét és cukortartalmát, más a helyzet a mesterséges édesítőkkel, például a szukralózzal (E-955), aceszulfám K-val (Ez az E-950 fedőnevű adalékanyag), aszpartámmal és a szacharinnal. Húsz önként jelentkező, szoptató nő tejmintájában vizsgálták ezeknek az anyagoknak a jelenlétét, és a minták 65 százalékából volt kimutatható az aceszulfam-K, a szacharin és a szukralóz jelenléte, míg aszpartámot nem sikerült kimutatni. Az adatok értelmezéséhez nem árt tudni, hogy az önkéntesek válogatásakor NEM volt szempont, hogy édesítőszereket fogyasszanak, vagyis a húsz fős minta ebből a szempontból teljesen átlagosnak tekinthető. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora mennyiségben jutnak át ezek az édesítőszerek a tejbe az anya által elfogyasztott dózishoz képest, mennyi idő alatt bomlanak le, és milyen hatást gyakorolnak a baba szervezetére.
Az új kutatási eredmény egyelőre igen kis esetszámon alapul, de arra mindenképp felhívja a figyelmet, hogy a szoptatási időszak alatt az úgynevezett nullkalóriás édesítőkkel (NNS, nonnutritive sweeteners) kapcsolatban jobb az óvatos tartózkodás, amíg bővebb információk is napvilágot látnak a kérdésről.