Az év vége felé a legtöbb család együtt tölti az időt. Kiváló alkalom ez arra, hogy különleges, nyugalmas reggelik sorozatát éljétek át együtt, szépen terített asztalnál. Ez a kis lassulási szertartás persze igényel némi előkészületet.
Szerző: HelloBaby magazin
Narancslekvár
Hozzávalók: 2 kg friss bionarancs (kezeletlen héjjal), 40 dkg cukor, egy darab vegyszermentes vagy biocitrom, két szem szegfűszeg
Az előállítás roppant munkás és hosszadalmas, de az eredmény megéri! A narancsokat és a citromot mosd le nagyon alaposan, majd hámozd le vékonyan (a fehér rész ne kerüljön bele) a héjat krumplihámozó késsel két darabról. A többi narancsot tisztítsd meg szokás szerint, majd ezután következik a neheze, a filézés. A felhasított gerezdekről egyenként kell lefejtenetek a hártyát. Így a két kiló narancsból végül 60-70 dkg narancsfilé lesz. A kicsepegő levet gyűjtsd össze. A vékonyan lehántott héjat vágd kicsi darabkákra, szórd meg a cukorral, önts rá némi felfogott narancslevet és körülbelül két deci citromleves vizet, reszelj bele egy kávéskanálnyi bio citromhéjat, majd kevergetés közben kezdd főzni. Ha már besűrűsödött, öntsd hozzá a kifilézett narancsot, tegyél bele két szem szegfűszeget, és főzd, míg ismét besűrűsödik. Ekkor már befőttesüvegbe adagolhatod.
Finom szendvicsek
Hozzávalók: egy érett avokádó, néhány szál friss koriander, egy citrom, egy gerezd fokhagyma, fél csésze főtt borsó, különféle sajtok, néhány szelet füstölt lazac, vaj, friss kapor, ecetes torma
Tisztítsd meg az avokádót, húsát törd össze villával, csepegtess rá bőségesen citromlevet, keverj bele egy péppé zúzott fokhagymát és apróra vágott koriandert. Ezt a keveréket halmozd az avokádós szendvicsekre. A lazacos sokféleképpen készülhet, mi így szeretjük: vaj, rá egy vékony réteg tejszínes torma, salátalevél, lazacszelet, a tetején friss kaporral és citromdarabkákkal. A sajtos-borsós talán meredeken hangzó kombináció, de éppen a gyerekek fogják a legjobban szeretni.
Tojáskrém
Hozzávalók: négy keménytojás, három kanál tejföl, egy kis fej hagyma apróra vágva, egy kis csokor petrezselyem , egy evőkanál mustár
Vágd apró darabokra a keménytojást és keverd össze a többi hozzávalóval, vagy pépesítsd botmixerrel, ha finomabb állagú krémet szeretnél.
Kenyérsütés
Hozzávalók: 50 dkg búzacsírás liszt, egy tasak szárított élesztő, egy teáskanál só, 3 evőkanál étolaj, 3,5 dl langyos víz
Keverd össze a lisztet, az élesztőt és sót, majd öntsd bele a langyos vizet és az olajat. Dolgozd rugalmas masszává a tésztát, és meleg helyen hagyd kelni fél órát. Ekkor ismét gyúrd át a tésztát, formázz belőle két hosszúkás cipót, vágd be a tetejét hosszában, és helyezd sütőpapírral bélelt tepisbe egymástól tíz centi távolságra. Kend be a tetejét hideg vízzel. 200 fokosra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
Más, jól bevált keverékeket is felhasználhatsz, a lényeg a frissen, otthon sült kenyér vagy péksütemény, amely különleges, ünnepi hangulatot ad a reggeliknek.
Tipp
Jófajta, fűszeres ízű, extraszűz olívaolajba is mártogathatjátok a még meleg, ropogós kenyérdarabkákat.
Ajánljuk még a témában: