A nagy kedvenc, az eper vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul antoixidáns tartalma nagyon magas.
Mitől szuper?
Rostban gazdag és általa jódhoz, káliumhoz, biotinhoz, magnéziumhoz és C- ,E-, valamint B6-vitaminhoz is juthatunk.
Érdemes gyakran enni belőle, hiszen a benne található vegyületek nemcsak nagyon egészségesek, de az öregedést is lassítják. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma miatt az eper igazi “szupergyümölcs”. Ráadásul nem kell belőle rengeteget fogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz eléréséhez!
Vércukorszint normalizáló
Az eper jótékony egészségügyi hatásai között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret.
Gyulladáscsökkentő
Az eperben található fitonutrienseknek gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található, krónikus gyulladások ellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is.
Jótékonyan hat a szívre és az érfalakra
Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.
Az eper szezonja áprilistól június/júliusig tart, de sajnos az egyik legromlandóbb gyümölcsök közé tartozik, alig 2-3 nap kell ahhoz, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok bomlásnak induljanak, ezért lehetőleg közvetlenül azelőtt vegyük meg, hogy elkészítenénk vagy elfogyasztanánk. Az eper leszedés után nem érik tovább, ezért nem érdemes éretlenül megvásárolni. Bár a nagy eper szemek igen látványosak, a közepes, vagy kis méretű eprek sokkal jobb ízűek.
A sütés vagy a párolás, jelentősen csökkentik az eperben található jótékony vegyületek mennyiségét, ezért a legjobb nyersen fogyasztani a gyümölcsöt. Bár a legtöbbször csak úgy magában elnassoljuk, pedig az eper feldobja a salátánkat, a reggeli műzlit, a joghurtot vagy kefirt, és más gyümölcsökkel és zöldségekkel összeturmixolva is kiváló.
Légy Te is HelloBaby! magazin előfizető!
Egy kedvenc uzsonna recept kicsiknek és nagyoknak egyaránt: