A boldog babavárás alapja ideális esetben az egészség, annál is inkább, mert nagyban függ az egészségi állapotunktól az, hogy boldogok vagyunk-e. Életmódunk nagy hatással van a termékenységünkre is.
Szerző: Bocsi Viki alkalmazott táplálkozási szakértő
A túl sok, kezeletlen stressz, a kevés, rossz minőségű alvás, a rossz kapcsolatok és a tápanyagszegény, csak élvezeti céllal fogyasztott ételek egészen biztosan nem az egészség és a termékenység felé vezetnek! Napi 4 kávé bizonyítottan megtöbbszörözi a meddőség esélyét a nőknél. Mindehhez az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgáshiány, a természettel való kapcsolat megszakadása is jelentősen hozzájárulhat.
De az életmódváltás egyáltalán nem lehetetlen. Persze el kell engednünk dolgokat, változtatnunk kell a hozzáállásunkon a kevesebb stressz érdekében. Lehet, hogy változtatnunk kell a munkahelyünkön, az időbeosztásunkon, a túlórázáson.
Először a lelkünk legyen jól!
Azért javasolt ezekkel kezdeni a változatásokat, mert ha a lelki kérdések nincsenek rendben, akkor sokkal nagyobb nehézségekkel járhat bármilyen új táplálkozási, fizikai egészséggel kapcsolatos szokás bevezetése.
Kiegyensúlyozott lelki állapotunk, gondolataink pozitív minősége, a saját magunkkal kialakított jó viszonyunk lehet a kiindulópontja annak a szeretetnek, amit magunk iránt kellene éreznünk ahhoz, hogy felelősséget tudjunk vállalni a testünkkel kapcsolatos döntésekért, a szokásainkért, és a kisbabánk számára megteremtett optimális méhen belüli környezet kialakításáért is. Ehhez hozzá tartozik például a táplálkozás és ide tartoznak a táplálkozással kapcsolatos napi szokásaink, amelyek bizony, nagyban befolyásolhatják gyermekvállalási céljaink elérését.
Mi az, amit fontos tudnunk ezzel kapcsolatban? Mit mire cseréljünk?
A megszokott, csomagolt ételek, péksütemények, a napi többszöri tejeskávéivás helyett a természetes, tiszta és élő táplálékok felé fordulva léphetünk előre.
Ez vonatkozik a petesejtek és a hímivarsejtek minőségére, életképességére is. Ne feledjük: sejtjeink csak abból tudnak építkezni, amit megeszünk! A fizikai állapotunk, a testi egészségünk, ezzel együtt a termékenységünk legalább 50%-ban az ételeink minőségétől függ.
Minél természetesebben!
Az ideális az lenne, ha egészségesen és viszonylag gyorsan esnénk teherbe, és ha ennek érdekében nem kellene hormonkezeléseket kapnunk. Ez a természetes folyamat, de sajnos, a táplálkozást ilyen szempontból sem mindig vesszük figyelembe. Pedig a meddőség vagy a termékenység hosszú hónapok, évek, kitartóan követett választások, szokások eredménye. A jó szokásokat pedig nem kúraszerűen kell tartanunk, hanem életreszólóan!
Ha a babavállalással kapcsolatban nehézségeink vannak, akkor mindenekelőtt fel kell táplálnunk a sejtjeinket magas tápanyagsűrűségű ételekkel. Életmódot kell váltanunk, visszatérve a valódi ételekhez, amelyeket egyetlen gyártó sem dolgozott fel, amelyekhez nem adtak ízfokozót, tartósítószert, állományjavítót, színezőanyagot, szóját, glutént és egyebeket.
Sajnos, az emberek jelentős tömegei betegek. Van, aki tudja, tisztában van vele, van, aki nem. Van, aki gyógyszereken él, de úgy gondolja, hogy ő egészséges; ki ezzel, ki azzal a bajjal küzd. Sokan azt gondolják, mindez a genetikán múlik.
Az életmód a kulcs!
Tény, hogy a gének adottak. Viszont hogy bekapcsolnak vagy sem, az számos különböző tényezőn múlhat, beleértve azt, hogy mit és mennyit eszünk, mit és mennyit iszunk, mikor és mennyit alszunk, hogy mennyi stressz ér minket és hogy azt feldolgozzuk-e. Ha a stresszfeldolgozás elmarad, az felborítja hormonháztartásunkat.
Ugyancsak fontos, hogy mennyi extra hormont vagy más, hormonháztartást befolyásoló anyagot (műanyagokból kioldódó BPA, tisztítószerek, gyomirtók stb.), mennyi egyéb káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe, valamint hogy a méregtelenítő szerveinket mennyire terheljük túl, el tudják-e látni a feladatukat. Számít, hogy mennyit és mit mozgunk, illetve hogy mozgunk-e egyáltalán.
Ahogy már említettem: érdemes visszatérni a valódi ételekhez. Nem kell mindennap Michelin-csillagos étkeket rittyenteni; elég, ha megfőzzük, illetve pároljuk, vagy sütőben megsütjük a megfelelő alapanyagokat.
CSALÁDTERVEZÉS könyvünkben minden hasznos információt megtalálsz!
A testünknek természetesen szüksége van szénhidrátokra, főként ha a gyermekvállalás is aktuális. De kerüljük finomított változataikat, azaz a cukros, lisztes élelmiszereket (akár teljesen elhagyhatók, még a teljes kiőrlésűek is)! Válasszuk természetes eredetű forrásaikat: az édesburgonyát, burgonyát főve vagy sütőben sütve, kissé éretlenebb banánt, rizst (12 órán át hűtve még jobb keményítőforrássá válik), hajdinát, tápiókát, és ha mindenképp lisztet szeretnénk használni valamihez, zöldbanán-őrleményt. Ne fogyasszunk panírozott, magas hőfokon sütött ételeket, mert gyulladásfokozó hatásúak, a rejtett gyulladások pedig nehezíteni fogják a teherbe esést. Ne nassoljunk, csipszek, édességek helyett együnk sok magas rosttartalmú, itthon termő idényzöldséget, sütőtököt, céklát, spenótot, rukkolát. Fehérjeforrásaink között legyen némi vörös hús, máj, tojás, és legyenek kollagéngazdag fehérjék: halak, rákok, tengeri herkentyűk.
Jusson eszünkbe, hogy a meddőségből kivezető út az életmódváltással kezdődhet. Ajándékozzuk meg önmagunkat, gyerekeinket és családunkat az egészség mindennél többet érő kincsével – ebben keressük a motivációnkat, ne másban!
Ajánljuk még Bocsi Viki táplálkozási szakértő cikkét: