Az egészséges táplálkozás egyik sarokköve, hogy sok helyi, idényzöldséget fogyasszunk. Hát még, ha a bio vagy girbe-gurba verzióban vesszük meg a hozzávalókat, ez esetben az édesburgonyát, a hagymát. Ősszel és télen kerüljön rendszeresen édesburgonya is a tányérunkra, többféle módon elkészítve kiválóan színesítheti az étkezéseinket.
Ezzel a házi pástétommal jó eséllyel új kedvencre találunk a családi menüsorhoz.
Hozzávalók:
- fél kg édesburgonya
- 1 fej lilahagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma
- my BIO extraszűz olívaolaj
- 1-2 marék natúr tökmag/napraforgómag
- fűszerek: só, bors/borsikafű (kisgyermekes családban inkább ez ajánlott),
- válasszunk a három verzióból: szerecsendió/oregánó/petrezselyem
Elkészítés:
A meghámozott, felkockázott édesburgonyát kevés, enyhén sós vízben főzzük meg. A natúr tök-, vagy napraforgómagot száraz serpenyőben, kislángon, alacsony fokozaton pirítsuk, majd őröljük meg. Ha már nem forró az édesburgonya adjuk hozzá az olívaolajat, a magokat, a fűszereket és botmixerrel keverjük krémesre a hozzávalókat. Próbáljuk ki több féleképpen is: más és más ízvilágot kapunk, ha szerecsendióval fűszerezzük, ha oregánóval vagy, ha a petrezselymes verziót választjuk.
Amennyiben 1 éves, vagy fiatalabb babánk is megkóstolná, úgy a sót utólag tegyük bele a felnőtt adagba, kevés zöldfűszert használjunk csak és magok helyett tegyünk bele 1 evőkanál zabpelyhet, ezt az édesburgonyához dobjuk hozzá a főzés utolsó pár (4-5) percében, és amíg kellően kihül a zöldség, ez is szépen megpuhul.
Az elkészült szendvicskrémet kenhetjük melegszendvicsre, pirítósra, Free puffasztott rizsszeletre, my BIO puffasztott rizsszeletre, my Bio extrudált kenyérre és friss zöldségekkel (például koktél paradicsommal, kígyóuborkával, kápia paprikával) fogyasszuk!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!