Baktériumok, vírusok, gombák, paraziták – mindezek ellen immunrendszerünk nyújthat védelmet, feltéve, hogy jó állapotban tudjuk tartani. Ehhez egyebek mellett megfelelő D-vitamin-bevitelre is szükség van.
A D-vitaminról sokan tudják, hogy fontos szerepet játszik a csontképzésben, és ma már azzal is egyre többen vannak tisztában, hogy fontos bástyája az erős immunrendszernek. Az immunrendszer testünk védőmechanizmusa, amelynek működése rendkívül összetett, és egy jól szervezett hadseregéhez hasonlítható.
A fehérvérsejtek falósejtek, vagy pedig nyiroksejtek; a sejtek közötti térben szinte az egész szervezetben jelen vannak, hogy bárhol, bármikor harcba szállhassanak a betolakodó mikroorganizmusokkal. Legyen szó bármilyen kórokozóról, azokat a falósejtek szó szerint bekebelezik és lebontják. Ezután sejtfelszínükön megjelenítve „bemutatják” annak valamely jellegzetes fehérjeláncrészét – ennek alapján indítanak ellentámadást a nyiroksejtek. A nyiroksejtek tevékenysége specifikus: azok ellen az idegen testek, antigének ellen lépnek fel, amelyekkel az embrionális fejlődés idején nem találkoztak a szervezetben.
Erre az egyik lehetőség a sejtes immunválasz, amelyben segítő és ölő T-nyiroksejtek vesznek részt. A segítők, miután azonosították az antigént, aktiválják az ölőket, azok pedig felismerik az antigént hordozó sejtet, amit úgy pusztítanak el, hogy kilyukasztják a sejthártyáját.
A másik lehetőség az, hogy a segítő T-sejtek B-nyirok-sejteket aktiválnak, amelyek ellenanyagot kezdenek termelni. Ez annyit jelent, hogy olyan fehérjemolekulákat képeznek, amelyek az antigénekhez kötődnek, semlegesítve azokat, majd megjelennek a takarítók, azaz a falósejtek, amelyek felemésztik az egymáshoz kapcsolódott antigén-antitest komplexeket. Erre a technikára van szükség például akkor, ha kártékony baktérium kerül a testbe.
Hogy mi köze mindehhez a D-vitaminnak?
Több, mint hinnénk! A T-nyiroksejtek ugyanis csak akkor képesek aktiválódni és „üldözőbe venni” a kórokozókat, ha a szervezetben megfelelő a D-vitamin-szint. Enélkül nem jöhet létre a szükséges mértékű immunválasz. Így nyilvánvalóan könnyebb megfertőződni, ráadásul tovább tarthat a fertőzésből eredő betegség. D-vitamin-ellátásunkról elsősorban napozással, másodsorban zsíros halak, halmáj és néhány további étel fogyasztásával gondoskodhatunk. Ezenkívül a napfény-szegény hónapokban, amikor sokat tartózkodunk zárt térben és eleve nagyobb a fertőzésveszély, az immunrendszer támogatásához javasolt rendszeresen a D-vitamint pótolni. Kismamaként, szoptatós anyaként saját egészségünkért és babánk fejlődésének érdekében különösen fontos odafigyelnünk erre napi rendszerességgel, mivel az egyszeri nagy dózisú D-vitamin alkalmazása terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt!
Készült az IBSA Pharma támogatásával
Ajánljuk még a témában: