„D-vitamin Akadémia – trendek, tények és tévhitek hazai és nemzetközi szakmai perspektívából a magyar konszenzusajánlás társszerzőivel” címmel tartott sajtótájékoztatót Budapesten, 2022. november 16-án az IBSA Pharma Kft.
(X)
A eseményen megjelentek a magyar konszenzusajánlás társszerzői, Dr. Lakatos Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai klinikájának igazgatóhelyettese és Dr. Valkusz Zsuzsanna egyetemi docens (SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika).
Mint elmondták, a D-vitamin tulajdonképpen hormon, melynek szintéziséhez elengedhetetlen a megfelelő napfény. Ennek hiányában – késő ősztől kora tavaszig – mindenki számára javasolt a pótlása, mivel a magyar lakosság többségét érinti a D-vitamin-hiány.
Az azonban, ha nem tud megfelelő mennyiségben szintetizálódni a szervezetünkben, számos egészségügyi problémához vezethet: immunológiai és endokrinológiai betegségek kialakulásához (pl. autoimmun pajzsmirigybetegség és 1-es típusú cukorbetegség), termékenységi zavarokhoz (pl. PCOS), egyes daganatos megbetegedések kockázatainak növekedéséhez (pl. vastagbélrák), valamint csontritkuláshoz, csontminőségromláshoz.
Érdemes azonban odafigyelnünk arra, hogy milyen táplálékot fogyasztunk, hiszen már több élelmiszertermékbe is tesznek D-vitamint (pl. vajakba, olajokba, vitaminokba).
A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy érdemes megbízható forrásból beszerezni a D-vitamint, hogy biztosan tartalmazza az adott mennyiséget, ami hasznosul is. A tabletták, lágyzselatin kapszulák, olajos cseppek egyaránt hatékonyak lehetnek. Mostantól nyelven oldódó, ízesített lapka is beszererezhető Magyarországon, mely laktózintolerancia, felszívódási zavarok esetén, a gyomor-bélrendszer gyulladásos megbetegedéseiben szenvedőknél, valamint nyelési nehézségekkel küzdőknél is biztosítja a megfelelő pótlást.
Fontos tudni, hogy a D-vitamin minden sejtünkre hatással van, és hogy bár nem a D-vitamin gyógyít meg, hiánya betegséghez vezethet.
Ajánljuk még a témában: