Sok szó esik arról, hogy jóval több zöld-félét kellene ennünk, no meg arról is, hogy ma a zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma jóval alacsonyabb, mint akár még harminc, negyven évvel ezelőtt.
Szerző: Szále Kata
Meglehetősen nehéz helyzet, pláne, ha még azt is hozzátesszük, hogy a kor embere nem feltétlen úgy vásárol és főz, ahogy a leginkább egészséges volna. Ráadásul gyakran igen hosszú utat megtettek már azok a zöldségek, gyümölcsök, melyek végre a tányérunkra kerülnek. Pedig babát tervezve kezdünk el a legtöbben a tudatos táplálkozás felé fordulni. Jellemzően a babatervezés és a babavárás időszakába az, amikor a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra. A babatervezés időszakában érdemes akár méregteleníteni is!
A vitaminbombák
Talán nem is kell tovább sorolni az indokokat, melyek mind a csíra evés fontosságát mutatják. A csírák igazi vitaminbombák!
Hogyan fogyaszthatjuk a különféle csírákat? Szórhatjuk szendvicsekre, levesbe, hús-, hal félék mellé – mintegy feldíszítve vele a tányért – , salátára, vagy akár főzelék-félékre, de müzlibe is keverhetjük. És tényleg finom! Érdemes hetente többször, többféle csírával fűszerezni étrendünket és valóban nem is kíván semmi külön eljárást, csak rászórjuk, belekeverjük, mellé csippentjük… Mind más ízű, aromájú, karakterű.
Amilyen picik, olyan nagyszerűek!
Íme néhány a legnépszerűbbek közül:
Brokkoli csíra Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, ezen kívül B2- és B1-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. Antioxidáns hatású, csökkenti a gyulladásokat, valamint erősíti az immunrendszert.
Búzacsíra Nagy az esszenciálisaminosav-tartalma, jelentős mennyiségű B-vitamin, C-, A-, E-, és K-vitamin van benne. Ásványi anyagai például a kalcium, a magnézium és a vas. A búzacsíra gyorsítja az anyagcserét, védi az érrendszert, segíti a betegségek utáni regenerálódást.
Mungóbab csíra Mungóbabnak a zöld szóját nevezik. Kiváló forrása az esszenciális aminosavaknak, ezen kívül jelentős a C-vitamin-, vas- és káliumtartalma. E-vitamin, B- vitaminok, folsav, magnézium, mangán és foszfor is található benne. Szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, csökkenti a magas vérnyomást és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, segíti bőrünk regenerálódását.
Lucernacsíra Igen gazdag vitaminokban: A-, B-, B12-, C-, D-, E-, K-vitaminokat tartalmaz, emellett jó hatással van az érrendszeri betegségekre.
Vöröshagymacsíra természetes antibiotikumként is működik, serkenti a sejtnövekedés, jót tesz a májműködésnek és erősíti az érfalakat.
Retekcsíra C-vitaminban gazdag, jelentős mennyiségű B1-vitamint, folsavat, káliumot, kisebb mennyiségben karotint, kalciumot, foszfort, nátriumot és magnéziumot tartalmaz. A retekcsíra gyulladáscsökkentő hatású, megfázáskor oldja a nyáklerakódásokat. Hatékony vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, segítheti a kisméretű vese- és epekövek távozását a szervezetből.
Vöröskáposzta csíra Tartalmaz A-, B6-, C-vitamint, emellett káliumot, kálciumot, klorofilt, jódot és vasat. Jó hatással van vérkeringésre, az ereinkre,erősíti a csontokat és a fogakat, valamint szebbé varázsolja a bőrt.
És végül néhány kevésbé ismert csíra-féle:
Napraforgócsíra Jelentős az A-, B-, C-, E-, D- vitamin tartalma, ásványi anyagok közül pedig tartalmaz jódot, fluort, folsavat,foszfort, káliumot, kálciumot és vasat. Segíti az idegsejtek működését, jó hatással van az izmokra, valamint a tüdőre.
Medvehagyma csíra Jó hatással van a mozgásszervi nehézségekre, Ízületi gyulladásra, és a reumára.
Zellercsíra Segíti a vese-működését, erősíti az immunrendszert, helyreállítja a szervezet sav- lúg egyensúlyát.
Fogyassz bőven ezekből az értékes, tápanyagban gazdag apróságokból!
CSALÁDTERVEZÉS könyvünkben minden fontos kérdésre választ adunk a családalapítás előtt állóknak és családbővítést tervezőknek, sok-sok hasznos információval kiegészítve.