W. Ungváry Renáta receptje.
Minden jóval bélelt csónak
Hozzávalók négy csónakhoz: egy csomag fagyasztott leveles tészta vagy pizzatészta (de természetesen készítheted a saját pizza tésztádból is (50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, egy tasak szárított élesztő, egy teáskanál só, fél deci olaj, kb. 3,5 dl meleg víz), 30 dkg darált csirkehús, egy kápiapaprika, kis fej hagyma, három gerezd fokhagyma, egy hámozott paradicsom konzerv, aprított vegyes zöldségek, például borsó, kukorica vagy sárgarépa, brokkoli, oregano, petrezselyem, só, étolaj, egy tojás, ízlés szerint sajt
Vedd ki elkészítés előtt egy órával a mélyhűtőből a tésztát és terítsd ki belisztezett felületen. Vágj belőle négy egyforma téglalapot, és a téglalapok két végét csippentsd össze, majd tekerd meg egy kicsit. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és helyezd bele a félig még fagyos csónakokat egymástól kb. két centi távolságra. Némi olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, majd tedd bele sorban előbb a darált csirkehúst, majd sorban a többi zöldséget, köztük a kicsi kockákra aprított kápiapaprikát és legvégül a darabolt paradicsomot. Ízesítsd sóval és oreganoval, apróra vágott petrezselyemmel, majd várj, amíg langyosra hűl. Az egy éven aluli babáknak ekkor vehetsz ki egy-két evőkanállal a töltelékből, és botmixerrel pépesítve, esetleg paradicsomlével hígítva kínálhatod. Kend be a csónakok szélét felvert tojással, majd a maradékot keverd a töltelékbe, és ekkor, közvetlenül a töltés előtt, nyomj bele három gerezd fokhagymát. Töltsd föl egyenletesen a csónakokat, ha akarod, szórj rá néhány kicsi sajtkockát, és süsd 200 fokon készre. A kicsik akár kanalazhatják is a belsejét vagy rágcsálhatják. a kezükben tartva.
A saját készítésű pizzatésztával így csináld: keverd össze egy nagyobb tálban a tészta száraz hozzávalóit, majd öntsd hozzá az olajat és a vizet, és fakanállal keverd rugalmas tésztává. Keleszd egy órát, majd vizes kézzel szaggass belőle maréknyi egyforma kupacokat, majd lisztes felületen átgyúrva a kupacokat, alakíts ki belőlük csónakokat hasonló módszerrel, mint a leveles tésztánál. Helyezd ezeket egymástól viszonylag távol a sütőpapírra. Ezután következik a fent leírt töltelék.
Gyerekek körülbelül egyéves kortól kaphatják.
Megjelent a HelloBaby! magazin 2016. április-májusi számában.