A várva várt másállapot bizony tartogathat átmeneti kellemetlenségeket, ilyen például az émelygés. A hányinger sokunkat hónapokig elkísér a várandósság során. Rágcsáltál már kekszet, szagolgattál citromot, mégis egyfolytában émelyegsz?
A reggeli rosszullét néven elterjedt kismamákat érintő hányinger a nap során többször is felbukkanhat. Az émelygés okai a babát váró édesanyában végbemenő hormonális és kémiai változások. Ez legtöbbször csak kellemetlen, de nem veszélyes, kivéve akkor, ha a kismama valóban többször hány a nap során – ebben az esetben orvoshoz kell fordulni (például a kiszáradás veszélye miatt).
Mit tehetünk ellene?
Változtassunk a táplálkozásunkon! Három-négy óránként együnk egy kevés könnyű, (nem zsíros, nem cukros, nem túl fűszeres) ételt, nyugodt körülmények között.
Az émelygés sokszor az éhséggel együtt érkezik, ezért, ha megelőzzük könnyíthetünk a tüneteken.
És van még valami, amivel enyhíthetünk ezen a kellemetlen kísérő tüneten: A gyömbér!
Próbáld ki a gyömbért: nem csak a hányingert és ezzel a rossz közérzetet csökkenti, de elősegíti az emésztést és élénkíti a vérkeringést is! Íme, 3 tipp, hogyan készítsd el!
Gyömbérszósz
Hozzávalók:
- 4 evőkanál friss, reszelt gyömbér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 zöldalma (mosva, hámozva, magjait eltávolítva, kicsire felkockázva)
- 1 friss chili paprika (mosva, magjait eltávolítva, felaprítva – ha valaki nem szereti a csípőset, kihagyhatja a receptből)
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- só , frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. Egy kis edényben keverd össze a gyömbért, a fokhagymát, az almát és a chilit.
2. Öntsd hozzá az ecetet, az olívaolajat és a cukrot.
3. Tegyél bele tetszés szerinti mennyiségben sót és borsot, majd turmixold össze az egészet.
4. Az így elkészült, különlegesen ízletes szósszal öntsd nyakon a halból vagy más húsból készült fogásokat.
Gyömbéres süti
Hozzávalók:
- 220 gramm sótlan vaj
- 4 evőkanál friss, reszelt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér
- 1 csésze kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt, fekete bors
- 1 egész tojás, plusz 1 tojássárgája
- 2 és 1/2 csésze liszt
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Egy mély tálban keverd össze a vajat, a gyömbérport, a fahéjat, a reszelt gyömbért, a cukrot, a sót és a borsot.
3. Elektromos keverőgéppel (lassú fokozaton) óvatosan add hozzá az egész tojást, a sárgáját, majd a lisztet, és dolgozd el csomómentesre.
4. Az így kapott tésztamasszát pihentesd kb. 10 percig hűtőszekrényben.
5. Ezt követően egy kanál segítségével helyezz kis kupacokat a zsiradékkal megkent sütőpapírra vagy a sütőlapra, úgy, hogy maradjon kevés hely közöttük (sülés közben ugyanis megdagadnak).
6. Süsd őket 8–10 percig, amíg a szélük és a tetejük kicsit megbarnul.
Sült répa gyömbérsalátával
Hozzávalók:
- 1 kg főtt, felkarikázott répa
- 1 evőkanál almaecet
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
- fél citrom leve
- 1 kis csomag metélőhagyma
Elkészítése:
1. Tedd a répát egy mélyebb, teflon serpenyőbe.
2. Add hozzá az almaecetet, a sót, a borsot és keverd össze jó alaposan.
3. Majd öntsd hozzá az olívaolajat, a gyömbért és a citromlevet.
4. Pirítsd össze az egészet, végül friss metélőhagymával megszórva tálald.
Ajánljuk még a témában: