Antibakteriális hatásuk miatt nagyon sok növényt már évszázadok óta hasznosítanak a népi gyógyászatban, ezek a természetes antibiotikumok. Képesek az egyes fertőzések terjedésének megállítására vagy teljes elnyomására is.
A természetes antibiotikumok csoportjába tartozik többek között a kurkuma, a torma, a gyömbér, a fokhagyma, a kardamon is.
Fokhagyma
A fokhagyma valódi kincs: egyszerre vírus- baktérium- és gombaellenes hatású.
Fő hatóanyaga az allicin, mely az összes jótékony hatásáért felel. A különféle felső légúti megbetegedések esetén a fokhagyma fogyasztása támogatja a váladék felköhögését. Emellett segíti a szívműködését, használják a vérnyomás, illetve a vércukorszint csökkentőként, és hozzájárul a normál koleszterinszint eléréséhez is. Erős íze és főként szaga miatt nem olyan könnyű sokat fogyasztani belőle, de érdemes! Vacsorára inkább, mint napközben. Zúzva, tejfölbe keverve, vagy pirítósra dörzsölve szinte észrevétlenül fogyaszthatjuk. De készíthetünk belőle mézzel és citromlével egy igazi, erős vitaminbombát: 1-2 gerezd fokhagymát kipréselve, elkeverünk 1 teáskanál mézzel és egy fél citrom levével – ezt fogyasszuk el egy-két nekifutásra!
Olyan szellős helyiségben tároljuk, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 75%-ot. Ezért mindig a talajszint felett, ne pedig pincében, vermekben tartsuk.
A gyömbér
Ez a csípős, fanyar gumó tényleg egy csodaszer: erős vírusölő, de serkenti a vérkeringést az emésztést is. A gyömbér gyógyító ereje a föld alatti részében rejlik, melyet friss, szárított vagy akár konzervált formában is fogyaszthatunk. A gyömbért már rendkívül régóta használják a különféle megfázásos megbetegedések esetén. Készíthető belőle tea (sok citrommal az igazi!), vagy lereszelve mézzel és zúzott fokhagymával valódi nagyágyú a betegségek elleni küzdelemben.
Fontos, hogy már vásárlás alkalmával törekedjünk arra, hogy minél frissebb növényt válasszunk. A világos gumó és ráncos bőr párosítás egyáltalán nem nyerő. Ha a külsején már néhol nyirkos foltok találhatóak, akkor nagy valószínűséggel sokáig már nem tartható el.
A gyömbért célszerű hűtőszekrényben tárolni, mert szobahőmérsékleten hamar kiszárad. Mindegy, hogy papírzacskóba, alufóliába csomagoljuk, vagy műanyag, fagyasztásra alkalmas tasakba tesszük, a lényeg, hogy légmentesen záródjon a csomagolás. Ezzel a módszerrel nagyjából 3 hétig áll el a gyömbérünk.
A kurkuma
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely kutatások szerint több mint 150 féle jótékony hatással bír. Hogy a legfontosabbakat említsük, erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (vagyis daganatellenes), antibakteriális, antivirális, antimikrobiális és immunerősítő vegyület.
Az őrölt kurkumát mindig szorosan zárt tárolóban kéne tartani hűvös, száraz, napfénytől védett helyen. A friss kurkuma gyökértörzsét pedig a hűtőben kell tárolni. A meleg hatására ugyanis a benne található illatos olaj elpárolog és kicsapódik, míg a túl magas nedvességtől vagy páratartalomtól megkeményedik, a napfénytől pedig elveszti a színét. Ha hosszú ideig van levegőnek kitéve, elveszti az ízét és aromáját.
Torma
A torma egy mindannyiunk által jól ismert gyógy- és fűszernövény. Ne csak húsvétkor fogyasszuk!
A különböző baktériumokkal, valamint egyes vírus- és gombafajokkal szembeni preventív hatása is rendkívül fontos.
Számára is legkedvezőbb a hűtőtárolás, így akár egy évig is eltartható. Október vége, november eleje előtt nem célszerű felszedni, mert akkor csípősségéből sokat veszíthet. Homokba helyezve vagy fóliába csomagolva is jól eltartható.
Forrás: eteltcsakokosan.hu, Nébih
Ajánljuk még a témában:
Ajánljuk Gyermekbetegségek című szakkönyvünket: