A karácsony előtti időszak izgalommal tölt el mindenkit. Az egészségünket támogató adventi naptár minden tekintetben kifizetődő: folytassuk a visszaszámlálást, miközben feltöltjük testünk „raktárait” értékes vitaminokkal.
Fésűs Veronika, sportfejlesztési mentor írása
K-vitamin: a K-vitamint általában filokinonnak nevezik. A K-vitamin másik formáját az élő baktériumok képezik a bélben. Nélkülözhetetlen vitamin a testünk számára, mivel döntő szerepet játszik a vér alvadásában. A K-vitamin gazdagon megtalálható az alábbiakban:
- Hüvelyesek, mint a zöldbab. Tojás, eper, hús, mint a máj.
- zöldségek, például spenót, spárga és brokkoli.
Inozit: az inozit a B-vitamin egyik fajtája, melyet korábbi kutatások természetes nyugtatószernek minősítettek.
Csökkenti a szorongást és a feszültséget, a magas vérnyomásban szenvedőknek is hatásos. Karácsonyi időszakra kifejezetten ajánlott.
Miben található? Húsfélék, tej és tejtermékek, gabonafélék, gyümölcs- és főzelékfélék, olajos magvak, de az agyban és kisebb részben a májban is képződik.
Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő menynyiségű inozit. Ezt viszont csak egészséges emésztőrendszerrel lehet elérni. Ha a koffein szerelmesei vagyunk, akkor az kártékonyan hat az inozit felszívódására.
PABA: a para-amino benzoesav (más néven pABA vagy Bx-vitamin) egy nem hivatalos, vízben oldódó Bkomplex vitamin. Nem tekintik valódi vitaminnak, mivel része a B9-vitaminnak és a szervezetben bélbaktériumok által jön létre.
Azonban egy erős antioxidáns, egészségesen tartja a bőrt és a hajat.. Ennek a tápanyagnak a jó táplálékforrásai: zöld leveles zöldségek, gomba, szerves húsok (például a máj és a vesék), teljes kiőrlésű termékek.
Nátrium: az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, melynek nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. Nátriumot minden élelmiszer tartalmaz, további mennyiséget az élelmiszeripar ad hozzá.
Mangán: egy felnőtt szervezetében 10-20 mg mennyiségben található meg, ami nem számít nagy mennyiségnek, ennek ellenére számos enzim felépítésében és működésében vesz részt. Miben található meg? Gabonafélék, dió és mogyoró.
Króm: a króm ismert előnye a vércukorszint és a cukorbetegség szabályozása, jól hat a szív és az agy egészségére, segít a súlyszabályozásban. A króm legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabona, illetve a korpa, a hüvelyesek, a hús, a máj és a sajt.
Vanádium: sokáig mérgező elemként tartották számon és bár megítélése azóta sokat változott, pontos szerepét mindmáig nem tisztázták az emberi szervezetben. Alkalmazzák a cukorbetegség kezelésére, ezenkívül alacsony vércukorszint (hipoglikémia), magas koleszterinszint, szívbetegségek és egyéb állapotok esetében is. Legjobb forrásai: borok, gyümölcslevek, olajos magvak.
Szelén: testünknek számos létfontosságú funkciójához szükség van rá.
Jó szelénforrások: tengeri állatok húsa, illetve a vese, a máj és a teljes kiőrlésű gabona.
Klór: a klór a sósav alkotórészeként a gyomorsavban található, amely az emésztés munkáját segíti és készíti elő. Előfordulása nagy mennyiségben a konyhasóban van.
Jód: a jód egy ásványi anyag, amely nagyon kis mennyiségben fordul elő a pajzsmirigyben, az izmokban, a bőrben és a testzsírban. A jód legismertebb előnye, hogy támogatja a pajzsmirigy működését és a pajzsmirigyhormonok termelését. Ezekkel a jódtartalmú ételekkel fedezheted a napi mennyiséget: hínár, foltos tőkehal, fekete tőkehal, tőkehal, garnélarák, homár, kagyló.
Cink: a cink táplálkozási szempontból nélkülözhetetlen ásványi anyag.
Legjobb ételforrások: tejtermékek, húsok, tenger gyümölcsei, hüvelyesek és magok.
Bór: annak ellenére, hogy kevés figyelmet kap, a bór nélkülözhetetlen az emberi test számára a különféle támogató funkciók révén.
A bór csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt is. Segíti a csontképzést, akadályozza a csontritkulás kifejlődését. Magas bórtartalmú ételek: mandula, bab, csicseriborsó, brazil dió, banán.
A téli időszak megterhelő mindannyiunk számára. Ezekben a hideg hónapokban elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, illetve a megfelelő öltözet és a pihenés. Gondoskodj magadról az ünnepek alatt és az új esztendőben is!
CSALÁDTERVEZÉS-BABATERVEZÉS könyvünkben minden fontos kérdésre választ adunk a családalapítás előtt állóknak és családbővítést tervezőknek, sok-sok hasznos információval kiegészítve.
Írásunk első részét itt olvashatod:
Olvasd el a második részt is: