Helyzete válogatja, mivel jársz a legjobban! A legegyszerűbb és sokszor legjobbnak bizonyuló megoldás a vízivás. Amikor verejtékezéssel sok sót és ásványi anyagot veszítesz, ezek pótlására is gondolnod kell!
Összeállította: W. Ungváry Renáta
Összegyűjtöttük, mivel és miért éppen azzal jársz a legjobban. Érdemes a számodra újszerű vagy éppen meredek ötleteket is kipróbálnod, hátha van bennük valami!
1. Víz
A közhiedelemmel ellentétben a magyarországi csapvíz igen jó minőségű a legtöbb területen, vagyis bátran választhatod a legegyszerűbb megoldást, a csap kinyitását. Csapvizünk négyféle forrásból származik: harmada felszín alatti, védett rétegekből, akár több száz méter mélységből, harmadát folyamparti kavicságy szűri kristálytisztára, 25 százaléka karsztvíz, és felszíni vizekből csupán 5 százalékát nyerjük összetett tisztító eljárásokon áteső, felsízni vizekből. Az elöregedett, harminc-negyven évnél régebbi csőhálózat az ólomszennyeződés miatt jelenthet kockázatot. A hosszú ideig a csövekben álló víz kellemetlen ízű lehet. Ezen könnyen segíthetsz, ha két-három percig folyatod a vizet.
2. Anyatej
Kizárólag és igény szerint szoptatott kisbabák folyadékszükségletét hat hónapos korig vagy akár tovább is fedezi az anyatej. Víz, tea, gyümölcslé itatására ebben az időszakban nincs szükség. A szoptatás elején ürülő tej alacsonyabb kalóriatartalmú, kiváló szomjoltó. A későbbiekben attól is függ egy kisbaba vízszükséglete, hogy mennyire sózod az ételeit. Ha bizonytalan vagy, kell-e neki, plusz innivaló, kínáld meg, ha szüksége van rá, megissza. Az egyéb folyadékokat kínáld pohárból, ne cumisüvegből.
3. Gyümölcstea
Jó alternatíva lehet, ha a tiszta víz nem jön be, vagy akár a változatosság kedvéért is. ha nem édesíted, jobban csillapítja a szomjúságot. Legjobbak erre a célra a természetes gyümölcsteák, forrázatok, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott mesterséges aromát.
4. Mentatea melegen
Meghökkentőnek tűnik az ötlet, pedig működik! Az arab országokban melegen isszák kiváló hűsítő, frissítő hatása miatt. Akkor a legfinomabb, ha friss mentalevelek forrázatát készíted el, nem filteres változatot használsz. Kicsiknek is nyugodtan kínálhatod, ha már nem túl forró.
5. Hígított gyümölcslé
Minden szempontból jobb, ha messze elkerülsz minden cukrozott, édesített gyümölcs italt, és helyette tiszta gyümölcsleveket isztok igény szerinti arányban hígítva. Lényegében a limonádé is ilyen, szomjoltó hatása pedig hatványozódik, ha nem teszed tönkre cukorral. Nagyon finom és üdítő lehet a gyümölcslé, citromlé, víz kombináció is.
6. Könnyű, enyhén sós turmixok – igazi ínyenceknek
Nagy melegben nem csak tekintélyes mennyiségű vizet veszítünk izzadással, hanem elég sok sót is. Ezért eshet jól például egy egészen enyhén sózott, kapros, citromos uborka turmix, vagy a kovászos uborka, savanyú káposzta behűtött, esetleg hígított leve. A kicsi is szeretni fogja, ha látja, hogy szívesen isszátok.
7. Ajrán és más natúr joghurt italok
Törökországban közkedvelt a hideg, sós, tejszerűen híg joghurt ital, az ajrán vagy ayran. Rendkívül hatékony szomjoltó, és az éhséget is némiképp csillapítja. Nálunk török éttermekben szerezheted be. Valami utánzatfélét előállíthatsz otthon is, ha a natúr joghurtot fele-fele arányban vízzel kevered, megsózod és alaposan behűtöd. Fogyasztás előtt rázd fel!
8. Lédús gyümölcsök, zöldségek
Ha szomjas vagy, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is jól járhatsz, különösen a lédús fajtákkal, például a dinnyefélékkel, uborkával, paradicsommal, zöldpaprikával. Ezek magas rosttartalmuknál fogva az emésztésedre is jó hatással vannak, pótolják az ásványi anyag veszteséget, és mintegy mellesleg, fogyni is segítenek, ha éppen ez volna a célod. Nem hátrány, hogy finomak is.
9. Gyümölcsös italok
A saját kert bőséges gyümölcstermését használd ki finomabbnál finomabb gyümölcsitalok készítésére. Szinte bármit vegyíthetsz bármivel, önts hozzá bőségesen menta- vagy citromfűteát, kevés citromlevet, és egy kis fahéjat, majd turmixold össze. Például egy örök kedvenc: őszibarack, ringló, mentatea, citromfűlevél, citromlé.
10. Zöldséglevek
Készítésükhöz szükséged lesz egy gyümölcs centrifugára, de az eredmény bőven megéri a tisztításával járó pepecsmunkát. Nagyon finom például a zellergumó, paradicsom, sárgarépa frissen centrifugált és vízzel hígított, picit megsózott leve jól behűtve. Kipróbálhatod céklával, pasztinákkal is. A maradék zöldségrostokat lepények sütéséhez használhatod fel.