A meleg hónapokban is sok lehetőségünk nyílhat a babánkkal közösen szenzoros tapasztalatszerzésre. Hiszen még rövidek az éjszakák, jobb az idő, és rengeteg olyan inger vesz körül minket, amelyeket az idegrendszerünk szeret és igényel is.
Szerző: Oroszi Viki, VIKO gyógypedagógus
Bár az idén nyáron nemegyszer már sivatagi meleg időnk volt, alig bírtuk ki légkondicionáló és sok víz nélkül, a melegebb évszakoknak azért jó oldaluk is van. Nagyon sok olyan játék, étel, alapanyag és program kerülhet porondra, amibe a kisebb-nagyobb gyerekeket szuperül belelehet vonni, és az élményfaktor garantált.
Mire is gondolok?
idegrendszer igényel, és amelyek által fejlődik.
Barátságban a környezettel
Amikor beköszönt a jó idő, mindig mondom a családjaimnak, hogy kezdődhet a zokni nélküli életmód, hiszen minél jobban tudunk kapcsolódni a természethez egész kültakarónkkal, annál teljesebben fogadhatjuk be az ingereket és reagálhatunk azokra. Ez pedig fontos része a bőrérzékelés finomodásának, és annak, hogy barátságban legyünk a minket körülvevő környezettel. Nem kell megijedni, ha a baba az eleinte picit meglepődik, esetleg ódzkodik ezektől a lehetőségektől. Segíthetünk, ha megmutatjuk neki, hogy ezekkel az ingerekkel jóban lehetünk. A kicsik utánzással tanulnak, így ha látják, hogy számunkra ezek a stimulusok magától értődőek, ők is hamarabb nyitnak feléjük és szoknak hozzájuk.
Víz, sár és jég
A víz szenzoros jelentőségéről szerintem szinte már unalmas beszélni, mégis kell egy picit, nem elég a pocsolásról, a slagozásról, a beachről szót ejteni. Ezek fontosak ugyan, mivel nemcsak a test hűsítését szolgálják: általuk a testérzékelésünk is fejlődik, tanuljuk a hőérzetet, a gravitációt, és ismerkedünk a felhajtóerővel. Ráérezhetünk, miként képes a testünk szabadon mozogni a vízben, és hogy hogyan hat ez a közeg a bőrérzékelésünkre. A víz kapcsán mindenképpen említést kell tennünk a növények locsolásáról, a „hideg” élvezetekről, az üdítők fogyasztásáról, vagy akár az ízesített jégkockák nyalogatásáról.
Zöldségek és gyümölcsök
Az szerintem mindenki számára evidens, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs nyáron terem – kinek ne jutna eszébe az epres süti, a cseresznye fülbevaló, a hideg dinnye, az édes barack… A gyümölcsök és zöldségek szabad felhasználása is nyáron a legváltozatosabb – rengeteg smoothie-t, házi fagyit/jégkrémet, salátát, dzsemet, levest, desszertet próbálhatunk ki, ha elég kreatívak vagyunk. Amennyiben van rá lehetőség, a gyerekek életkoruknak megfelelő módon segíthetnek a növények gondozásában, majd a termést együtt is szedhetjük le velük a kertben. Segíthetnek az ételek előkészítésében (például megmosásában) is, ami szintén remek szenzoros tapasztalás számukra.
Élménygazdagítás utazással
Érdemes emegemlíteni a külföldi utazásokban rejlő lehetőségeket is. Az új környezetbe érkezés ugyan mindig kihívás, és kissé felboríthatja a kicsik önszabályozását (akár az alvásról, akár a viselkedésről, az evés-ivásról, vagy épp a pisilésről-kakilásról van szó), de olyan benyomásokat szerezhetnek, melyek nagyban befolyásolhatják pozitív idegrendszeri fejlődésüket. Egyébként ha alaposan felkészülünk, és jól megszervezzük a szállással, az étkezéssel kapcsolatos dolgokat, valamint a programokat, akkor az átlagosan fejlődő babák, kisgyermekek általában jól alkalmazkodnak az új szituációkhoz. A megfizethetetlen élmények pedig, a teljesség igénye nélkül: a tenger/óceán hullámainak nyugtató hatása, az omega–3 zsírsavban gazdag tengeri/óceáni ételek, a vitaminban dúskáló zöldségek, gyümölcsök, melyeknek az ízvilága nagyban eltér a szupermarketben kaphatóktól. És akkor még ott vannak a tengerparti kalandok, ott a családi összehangolódás és lazulás örömteli megtapasztalása.
LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Könyvünkben a gyermek fizikai, érzelmi és értelmi fejlődés útját követjük nyomon a születéstől egészen 6 éves korig














