Általában jobban aggódunk, ha keveset eszik, ha nem jó evő a gyermekünk, mint amiatt, hogy mi az, amit szívesen fogyaszt. Pedig egyáltalán nem másodlagos, hogy mit eszik, iszik a csemeténk, sem az hogy hogyan.
Szerző: HelloBaby magazin
A helyes táplálkozási szokások alapjait a kisgyermekkorban tesszük le és valóban életre szólóan alapozhatja meg gyermekünk egészségét. A gazdag bélflóra, a színes mikrobiom – annak egészséges fejlődése – nagyban támogatja az immunrendszer minél hatékonyabb működését is. Ebben pedig kulcsszerepet kap az, hogy mit és hogyan eszünk és iszunk.
Hogyan eszünk?
Érdemes hangsúlyozni – amiről talán kevés szó esik – , hogy a táplálkozásnak egyáltalán nem jelentéktelen része az étkezés körülményei. Amikor a családdal együtt üljük körbe az asztalt, jó hangulatban, beszélgetve telik az étkezés, az merőben más, mintha úgy kanalazzuk gyermekünk szájába az ételt, hogy ő épp egy képernyőt néz. Még, ha a legjobb minőségű, egészséges táplálékot eszi is épp, az étel elfogyasztásának módja nem mindegy.
Mit eszünk?
Ezentúl persze igazán lényeges az, hogy mit eszünk. A legtöbb kisgyermek alig vesz magához természetes formában zöldséget és gyümölcsöt. Miközben egyre nő a túlsúllyal küzdő kisgyermekek száma – akik könnyen lehet, hogy eközben minőségi éhezéstől is szenvednek –, emellett nő az ételallergiák száma, nem beszélve az olyan betegségekről, melyek ezekkel összefüggésben egyre korábbi életkorban jelennek meg (a kettes típusú cukorbetegségtől a veseelégtelenségen át a magas vérnyomásig) A leggyakoribb hiba a rengeteg cukor és a finomított szénhidrátok túlsúlya a gyermekek étkezésében.
Mit iszunk?
Az egészséges táplálkozás harmadik pillére a ivás. A túl sok cukor egy része fakadhat a cukros tea, az üdítők, szörpök, gyümölcslevek fogyasztásából. Ideális esetben a babák, kisgyermekek fő folyadékai (kortól függ, hogy milyen arányban) az anyatej és a víz. Emellett a ihatnak gyümölcs-, és gyógynövényteát, alkalmanként higított gyümölcsleveket. Valamint jó választás, ha kiegészítjük mindezt gyermekitallal, mely tejsav kultúra és rost forrás is, amellett, hogy esszenciális anyagokkal is gazdagítja gyermekünk táplálását. A HiPP Combiotik gyermekital fogyasztásával a folyadékkal vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is jut gyermekünk, hiszen kalcium, D-vitamin, vas, jód, Metafolin® (biológiailg aktív folát) tartalmúak a gyermekitalok. Az ital 2 típusából választhatunk gyermekünk éveinek számától függően: van egy, illetve a két éves kortól ajánlott.
Alapozzuk meg kisgyermekünk egészségét az első három év során, hiszen ezek az évek a leginkább meghatározóak!
A Metafolin® a Merck KGaA, Darmstadt, Németország, bejegyzett védjegye.
(x)
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!
Babaételek – 60 mentes recept
*hagyományosabb formában is kivitelezhetők, ha nincs szükség a glutén, illetve a tej kerülésére
A receptek öt kategóriába rendezve találhatók: falatok-kortyok, levesek, főételek, desszertek, ünnepi édességek. Életkor szerint, növekvő sorrendben csoportosítottuk a recepteket. A könyv tartalmaz alapvető hozzátáplálási tudnivalókat és betűrendes mutatót is a könnyebb eligazodás érdekében.














