Jön a karácsony, tele lesznek a boltok naranccsal, mandarinnal, mindenféle citrussal. Itt az ideje, hogy a héját is felhasználjuk. És persze úgy, hogy ne aggódjunk annyira a rajta lévő sokféle mesterséges anyag miatt. A kandírozott gyümölcs önmagában is finom, de tehetjük gyümölcskenyérbe, bejglibe, de sütik mellett akár adventi koszorúra is díszítésnek.
Ne kandírozzunk virágboltban, vagy forgalmas helyen, parkban gyűjtött virágokat! Ezek vegyszereket és kemikáliákat tartalmaznak! Csak ehető virágokat kandírozzunk, ismeretlen fajokkal még akkor se kísérletezzünk, ha tetszetősek – nehogy valaki megkívánja!
Ha a gyümölcsök héját (is) kandírozzuk, bioalapanyagokat vásároljunk, mert a nagykereskedők különféle vegyszerekkel kezelik a gyümölcsök felületét!
Mindig csak friss virágot és gyümölcsöt használjunk! Sem az elnyílt virág, sem az ütődött gyümölcs nem alkalmas a kandírozásra.
Csak a klasszikus recept alapján kandírozott gyümölcsök tarthatók el hosszú ideig (több hónapig), de csak ha olyan helyen tároljuk, ahol édesszájú rokonaink és barátaink nem férnek hozzá!
Egyszerre lehetőleg egyféle gyümölcsöt, gyümölcshéjat kandírozzunk, különben főzéskor összekeverednek az egyébként jellegzetes ízek, aromák.
Forrás: pixabay.com
Gyors kandírozás
Ez a recept elsősorban a narancshéj kandírozására szolgál, de kipróbálhatjuk más citrusfélék héjával, sőt, akár vékonyra szelt gyümölcsökkel is. Ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept, de nem tartható el olyan hosszú ideig.
Tisztítsuk meg a narancshéjat, majd a lehető legjobban távolítsuk el a fehér réteget, és daraboljuk fel.
Áztassuk be legalább egy napra (és cseréljük többször a vizet), hogy elveszítse a keserűségét.
Forraljunk vizet, majd tegyük bele a narancshéjat. Pár perc forralás után szűrjük le és
Adjunk hozzá annyi cukrot, amennyi a narancshéj tömege (vagy annyit, hogy ellepje), majd folyamatos, de óvatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen üveges lesz, esetleg a szirup teljesen el nem fő. (Ez akár órákat is igénybe vehet!) Vigyázzunk, hogy le ne égjen! Ha tartunk ettől, adjunk hozzá vizet és cukrot is, mert ha felhígul az oldat, a narancshéj nem kandírozódik, csak megfő!
Ezután a narancshéjakat egyenként szedjük ki rácsra, és hagyjuk, hogy a szirup nagy része lecsöpögjön, a narancshéjak pedig megszáradjanak. Vigyázzunk arra, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak – ha kisebb darabokra vágtuk, rendszeresen mozgassuk meg a tálcát a száradás alatt!
Ha nagyobb darabokra vágtuk a narancshéjakat, esetleg egyik felüket csokoládéba márthatjuk, így még mutatósabb.
A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.