Miért egészségesebb az étcsokoládé, mint a tej-vagy a fehér csoki? Mennyit kaphat belőle egy gyerek? Kuthi-Nagy Petra, védőnő gondolatai.
Fekete, fehér vagy tej?
Először is le kell szögeznünk, hogy csak a 40%-nál magasabb kakaótartalommal bíró csokoládét nevezhetjük étcsokoládénak. „A fekete csokoládét a magas antioxidáns tartalmú csokoládébabból állítják elő. Az antioxidánsok olyan növényi alkotórészek, melyek a káros szabadgyököket megkötik, és ezáltal nagy szerepet játszanak egészségünk fenntartásában” – mondja Kuthi-Nagy Petra védőnő. Az étcsokoládé továbbá bővelkedik flavonidokban is, melyet, ha csokoládéról van szó, akkor flavonolnak hívunk. Ez utóbbiak adják a csokoládé mámorító aromáját. Számos kutatás bizonyította, hogy az étcsokoládéban található flavonolok és az egyéb antioxidánsok csökkentik a vérnyomást, elősegítik a vér gyorsabb áramlását a szív és az agy felé, sőt még a memóriára is jótékonyan hatnak. Persze mindezt csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk, és erre megtanítjuk a gyerekinket is. Ezzel szemben a fehér csokoládé egyáltalán nem tartalmaz kakaóvajat, így annak előnyös tulajdonságait sem mondhatja magáénak. A tejcsokoládé pedig csak kis mennyiségben, 10-20%-ban tartalmaz kakaóvajat, emellett viszont magas a cukortartalma, és ez nem előnyös az egészség szempontjából.
Az étcsokoládé is allergizálhat
„Ha már adunk, akkor érdemes elsősorban jobb minőségű, 70%-os étcsokoládét megismertetni a kisgyerekekkel. Mint minden új étel bevezetésénél, itt is szerencsésebb legelőször minimális mennyiséget adni, mert az étcsokoládé is allergizálhat. Allergia esetén általában bőrtünetek jelennek meg. Ha ízlik a picinek, akkor se lépjük túl a napi egy-két kockányi mennyiséget” – figyelmeztet a védőnő.
Mikor ajánlott?
Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor nem tanácsos étcsokoládét adni a kisgyermeknek, akkor sem, ha éppen nem allergiás rá, így, amikor székrekedéssel küzd a kicsi, akkor inkább tartózkodjunk az étcsokoládétól. “Az előbbiekből logikusan következik, hogy ha a kisgyereknek hasmenése van, akkor egy kocka étcsokoládé még jó szolgálatot is tehet, hiszen köztudott, hogy egy kis étcsokoládé a hasmenéses állapoton javíthat csakúgy, mint a banán vagy a főtt krumpli” – magyarázza Kuthi-Nagy Petra.
Számít a minőség!
Kevesen tudják, hogy étcsokoládé és étcsokoládé között is lehet óriási különbség még abban az esetben is, ha a kakaótartalom mindkettőben ugyanannyi. Fontos a kakaóvaj eredete és fajtája, így közel sem mindegy, hogy a kakaóbab Vanuaturól, Ecuadorból vagy éppen Madagaszkárról származik, vagy annak fajtája Criollo, Arriba vagy Trinitario. Egy biztos, ha olyan étcsokoládét vásárolunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve a kakaóbab fajtája, akkor azzal olyan nagyon nem lehet mellélőni. „Lényeges továbbá, hogy vásárlás előtt nézzük meg a csokoládé kakaóvaj-tartalmát, hiszen ez az összetevő mutatja az ásványianyag-, a vitamin-, a fehérje- és az antioxidáns tartalmat. Ugyanakkor mindezek a hatóanyagok a gyümölcsökben is megtalálhatóak, amiket én személy szerint jobban preferálok” – mondja a védőnő.
Megjelent a Babapatika újságban
Schütz Gabriella írása