Szinte havonta, ha nem hetente jelenik meg valamilyen új alapanyag, csak győzzük kapkodni a fejünket. Két példán mutatjuk be, hogyan lehet ezeket használni, és miképpen lehet beilleszteni a babák étrendjébe.
A kókuszzsír vagy a kókuszolaj a helyes? Valójában mindkettő jó, hiszen az aktuális hőmérséklettől függ a halmazállapotuk. A kókuszzsír hazánkban, az itteni “szobahőmérsékleten” szilárd, de a kókuszpálma termőhelyén folyékony halmazállapotú, ezért ott már “olaj”. Az érett kókuszdió kiszárított húsából (a koprából) vonják ki, sajtolják ki a kókuszolajat. A feldolgozás jellege szerint szűz, illetve szűrt (finomított) kókuszolajat ismerünk.
Milyen előnyös tulajdonságai vannak?
- a zsíremésztési és -felszívódási zavar, hasnyálmirigy gyulladás, máj-, és epebetegség, alultápláltság, betegség utáni lábadozás, és számos más kór esetén is elmondható, hogy a kókuszolaj jól roborál (megerősít), mivel könnyen hasznosítható energia-, és zsírforrást biztosít. Emiatt nem kifejezetten a fogyást segíti, inkább a feltáplálást.
- A kókuszolaj, sütésre, párolásra, főzésre is alkalmas. Jellemzően telített zsírsavakból áll, a hevítést követően emiatt az állati zsírhoz hasonlóan megdermed, így például salátaolajnak csak közvetlenül tálalás előtt adva alkalmas, hiszen a hideg zöldséggel érintkezve hamar megszilárdul.
- nemcsak belsőleg, de külsőleg, kozmetikai célokra is felhasználható: testápolóként, szemránckrémként, sminklemosóként, ajakápolóként vagy éppen bútorápolóként is beválik. A kókuszolaj a kiegyensúlyozott, változatos étrend része lehet, ha nem kizárólagos zsiradékforrásként használjuk, hanem vegyesen, a többi, döntően növényi forrás mellett. Mivel nem tartalmaz kevesebb zsírt, mint a többi zsiradék, ezért a mértékletességet szem előtt tartva célszerű használni.
Lehet-e valamilyen hátránya?
Ami előny, az hátrány is lehet: kizárólagos, egyedüli zsírforrásként való fogyasztása a benne található közepes lánchosszúságú zsírsavak révén mérgező lenne a májra nézve.
Adható-e babáknak?
Mivel telített zsírsavakban jóval gazdagabb, mint a növényi olajok általában, emiatt nem ez az elsőként választandó zsiradékforrás a hozzátáplálás során. Kb. egyéves kor után javasolt bevezetni, amikor például vajat és más állati zsírokat is elkezdenénk adni a babának. Ne váltsuk ki vele a repce-, lenmag-, szőlőmag-, olivaolajat és társaikat, inkább a már említett változatosság növelése céljából adjuk neki azok mellett!
részlet Schmidt Judit, dietetikus írásából
Forrás: Babapatika magazin