Fejni vagy nem fejni?

Ha te is elbizonytalanodtál a sok ellentétes tanácstól, és nem tudod eldönteni, hogy végül is mikor jársz el helyesen, vedd fontolóra pro és kontra érveinket, amelyek segítenek megtalálni a számotokra legideálisabb megoldást.

Normális esetben egyetlen emlősnek sincs szüksége fejésre ahhoz, hogy szoptatni tudja a kicsinyét. Az ember esetében sem feltétele a sikeres szoptatásnak az, hogy az anya szorgalmasan fejjen, és ezzel akadályozza meg teje elapadását. A tej termelődésének ugyanis a legalapvetőbb feltétele a szoptatás, mégpedig a gyermek igényei szerinti szoptatás. Ez azt jelenti, hogy sem gyakoriságban, sem időtartamban nem korlátozzuk a mellen töltött időt.

De vajon az ember is “normális emlősnek” számít?
Elvileg igen, a gyakorlatban azonban adódnak apróbb-nagyobb bökkenők ezzel. Ezért átmenetileg jónéhány helyzetben szükség lehet fejésre annak ellenére, hogy a sikeres szoptatásnak alapesetben NEM feltétele sem a rendszeres sem a rendszertelen fejés. Lássunk néhány jellegzetes szülés utáni helyzetet, amikor jól teszed, ha fejsz:
– Ha koraszülött kisbabád született, akit nem szoptathatsz meg azonnal szülés után. Jó, ha már a szülőszobában fejsz egy kis előtejet, hogy szondával, vagy a szájába csepegtetve megkaphassa. Ez a kolosztrum rendkívül magas védőanyag tartalma miatt fontos. Óvja a babát a fertőzésektől, és segíti a tápcsatorna érési folyamatát. A koraszülötteknek különösen fontos, hogy ne tápszerrel kezdődjön az életük, hanem saját édesanyjuk tejével.
– Ha a koraszülött vagy időre született babánál tartósan túlságosan alacsony a vércukorszint (hipoglikémia), pótlásra van szüksége. Jó volna, ha ez a pótlás saját édesanyja lefejt teje lehetne abban az esetben, ha nem tud szopni, vagy tud, de nem eleget. Ha nincs még saját tej, pasztőrözött donor női tejet is kaphat, ez lényegesen jobb megoldás, mint a tápszer.
– Ha valamilyen okból nem tud hatékonyan szopni a kisbabád. Mindenképpen kérj segítséget a szoptatáshoz. Ha többszöri próbálkozással sem sikerül megszoptatni, akkor sem kell feladnod, hiszen vannak kisbabák, akik csak hetek múlva tanulnak meg hatékonyan szopni. Addig viszont, amíg ez összejön, feltétlenül fejned kell, hogy beinduljon, fennmaradjon a tejtermelés mindaddig, amíg a baba magától is képes kiszívni. Az esetek többségében legfeljebb átmenetileg van szükség ilyen megoldásra.

És ha minden rendben? Akkor ne fejjek?
Szerencsére az esetek többségében minden rendben van a babával. Élénken keresi mellbimbót, ha segítesz egy picit, jól be is kapja, ki is szívja, amennyire szüksége van. Ha kezdetben naponta, kétnaponta, majd később hetente, végül havonta-kéthavonta ellenőrzöd a gyarapodását, pontosan láthatod, hogy elegendő tejhez jut-e. Ha tíz-tizennégy napos korára eléri a születési súlyát, nincs ok aggodalomra, továbbra is csak azt kell tenned, hogy megszoptatod, amikor jelez, általában mindkét melledből. Kivétel, ha már az első után teljes jóllakottságát jelzi a baba. Szóval, ha minden rendben, egyáltalán nem kell fejned. Persze jól teszed, ha kipróbálsz, megtanulsz néhány fejési módszert, mert adódhat olyan helyzet, amikor szükséged lehet rá.

Mikor lehet szükség fejésre a későbbiekben?
– Akkor, ha túltelítődik a melled, és a kisbaba olyan mélyen alszik, vagy már annyira degeszre ette magát az első melledből, hogy a másikból nem kér. Ebben az esetben fejj le egy keveset, épp csak annyit, hogy megkönnyebbülj!
– Ha szopási sztrájkba kezd a baba. Minden egyes kihagyott szoptatás helyett fejjél, de persze közben kínáld őt kitartóan szopizással. Így megelőzheted a túltelítődést, majd a tejmennyiség jelentősebb csökkenését is. Könnyebben vissza tudtok állni a régi kerékvágásba.
– Ha visszamész dolgozni. Ilyenkor távollétedben is biztosíthatod a tejet a kisbabának. Attól függően, hogy mikor érkezik el a munkába állás időpontja, különböző lehetőségek közül választhatsz. Vedd fel a kapcsolatot laktációs szaktanácsadóval, hogy közösen kiötölhessétek a legjobb megoldást.
– Ha orvoshoz kell menned vagy műtétre kerül sor. Dönthetsz úgy is, hogy magaddal viszed a babát, ehhez csak az szükséges, hogy legyen ott valaki, aki vigyáz rá, amíg bent vagy az orvosnál. Műtét esetén alig akad sajnos olyan hely ahol a babát is felveszik veled együtt. De próbálkozni érdemes! Fejned ugyanis mindenképpen kell, és többnyire jóval egyszerűbb, kevésbé megerőltető és hatékonyabb megoldás, ha a baba maga szívja ki. Gondolj erre előre, és gyakorold be a fejést időben.
– Talán megnyugtat, ha van a hűtőben NÉHÁNY adag anyatej lefagyasztva. -18 fokon, steril tartályban hat hónapig vagy tovább is eláll. Sok fagyasztott tejet azonban ne halmozz fel, mert nagy valószínűséggel sose lesz rá szükséged. Ha kevésnek érzed a tejed néha-néha, szoptass inkább gyakrabban! Ez a leghatékonyabb tejmennyiség növelő. A lefejet tejet amúgy jól szopó babának lehetőleg ne add oda, hanem vagy add át más kisbabáknak, vagy fagyaszd le. A kereslet-kínálat viszony úgy áll helyre legkönnyebben és leggyorsabban, ha kitartóan és lazán szoptatsz tovább akkor is, ha valamiért aggasztónak találod a helyzetet. Kérj segítséget időben hozzáértő személytől, vagyis szoptatási tanácsadótól.

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Hozzászólások