Maga miért nem szólt, hogy terhes?

Született egy kisbaba, akiről úgy tartották, nem lehetséges, hogy megfoganjon. Amikor mégis megfogant, nézték cisztának, agy és mellékvese daganatnak, aztán és pszichés zavarnak anya fejében. Veszélyben volt, de sikeresen átvészelt mindent. Odabent anya hasában. Na de hogyan is történt?

Lejegyezte: Zimmerer Anita

Nóra egy kis faluban él, cukrászként végezte tanulmányait. Tizennyolc éves volt, amikor megismerkedett a nála tizenkét esztendővel, idősebb barátjával. A korkülönbség egyiküket sem zavarta, sokáig közös jövőt terveztek, és nagyon szerettek volna kisbabát. Egy világ dőlt össze bennük, amikor az egészségügyi szakemberek azt mondták Nórának, természetes úton nem lehet kisbabája.

Egy évvel később nagy volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy mégis babát várnak. Ennek felismerése azonban nem ment olyan egyszerűen. A viharos események közepette kapcsolatuk is felbomlott, ezért Nóra egyedül járta végig a nehéz utat, ami a baba megérkezéséig vezetett.

“Természetes úton nem lehet gyereke!”

Nóra már közel egy éve nem menstruált, mikor erős hasi görcsök miatt nőgyógyászati kivizsgálásra ment. Vérvételre és ultrahangra küldték, amely túlságosan magas ösztrogén, prolaktin és pajzsmirigy hormon szintet mutatott. Az ultrahang vizsgálat eredménye szerint mindkét petefészke tele volt cisztákkal. A nőgyógyász prolaktin hormont termelő daganatra gondolt, a koponya MRI azonban semmilyen eltérést nem mutatott ki.

Közben Nóra hasgörcsei rendületlenül folytatódtak. Csinált egy terhességi tetszet, ami halvány pozitív volt, de pozitív. A nőgyógyász azonban kizárta a terhességet, majd endokrinológus szakorvoshoz küldte Nórát a magas pajzsmirigy hormon szint miatt. Az ultrahang vizsgálat tanúsága szerinta ciszták láthatóan nőttek, a hasfájásra pedig fájdalomcsillapítót javasoltak. Két hónappal későbbre előjegyezték petefészek műtétre. Orvosa véleménye szerint csak lombikprogam segítségével lehet majd gyereke.

Újabb hét elteltével olyannyira fokozódott a hasi fájdalom, hogy Nóra ismét felkereste a nőgyógyászt. Még erősebb fájdalomcsillapítót kapott. Hüvelyi folyásra krémet és kúpot írtak fel neki, a műtétet pedig elhalasztották. A szakorvos további, belgyógyászati kivizsgálásra küldte. Beutalót kapott hasi és csípő CT-re, mivel mellékvese daganatra gyanakodtak. A hasi fájdalmak változatlanok voltak, és mintha valamit még érzett volna a hasában a fájdalom mellett…

Rákérdezett, hogy esetleg terhesség fennállhat-e, de meggyőzték, hogy lehetetlen a baba. Ezért inkább menjen pszichológushoz, mert úgy tűnik, már beképzeli a terhességet. Hiszen túlságosan vágyik rá. Három nappal később elérkezett a CT vizsgálat időpontja.

Nem terhes, hanem várandós

Nóra reggel éh- gyomorral érkezett, megitta a két liternyi kontrasztanyagot. Ezzel a koktéllal és a gondolataival feküdt be a vizsgálatra. Elindult a gép.

Körülbelül négy perc múlva nagy riadalom tört ki körülötte, leállították a gépet, szaladt az orvos, nyomában három nővérrel. – Maga miért nem szólt, hogy terhes? – szegezték neki a kérdést. Szépen leültették, majd a főorvos tájékoztatta, hogy körülbelül 22 hetes terhes. A mellső falon tapadt a lepény, és a baba is úgy feküdt, hogy nem igazán érezhette. Nóra visszatért a nőgyógyászhoz, átadta a zárójelentését és a CT eredményt. Végül a nőgyógyászat főorvosa is megérkezett a konzíliumra. Miután tájékoztatást kapott a történtekről, átnézte a vizsgálati anyagokat. Megjegyezte, hogy már az első vérvételnél gyanús lehetett volna…

A nőgyógyász azzal védekezett, hogy az ultrahangon nem lehetett látni semmit és a kismama sem mondta, hogy várandós. (!)

Az újabb ultrahang vizsgálaton és a laborvizsgálatokon szerencsére semmilyen rendellenességet nem találtak. A magzat ekkor már 25 hetes lehetett. Ezt követően felgyorsult a gépezet, minden kötelező terhességi vizsgálat megtörtént. Nóra úgy a 27. héttől kezdte igazán érezni a babáját.

Mivel nem vékony testalkatú, a súlygyarapodás sem tűnt fel sem neki, sem a környezetének.

Lilivel minden rendben

A szülés várható napja után egy héttel, császármetszéssel jött világra Lili, a 3610 grammos és 50 centiméteres csodababa. Az Apgar tesz eredménye 10/10 volt.
A szülést követően vizsgálatokra jártak, több kórházban is megfordultak. Hónapokon keresztül lebegtették a rémisztő lehetőséget, hogy az MRI és CT vizsgálatok miatt, illetve a sok gyógyszer mellékhatásaként komolyabb betegsége lehet a picinek.

Lili már öt hónapos és teljesen egészséges kislány. Az első naptól csak anyatejet kap, szépen szopizik. Aranyos kis dundi baba. Szerencsére semmi gond nincs vele. Csendes, nyugodt.

Nóra az édesapával a szakításuk óta nem nagyon beszélt.

Lili születésekor, egyszer bement a kórházba, azután kétszer otthon is meglátogatta őket.

Segítsége van, hiszen a szülei mellette állnak és támogatják mindenben.

A ciszták pedig eltűntek Nóra petefészkéből, mire az újabb CT vizsgálat megtörtént.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2016. december-januári számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások