Akkor most mi a helyzet a gluténnal?

Az utóbbi huszonöt évben többször is változott az ajánlás, hogy mikor vezessük be a csecsemők étrendjébe a glutént tartalmazó gabonaféléket, a búzát, rozst, árpát.
A legnagyobb vihart a 2011-es ajánlás okozta, amelynek téves értelmezése miatt a kizárólag szoptatott csecsemők étrendjébe is hat hónapos kor előtt javasolták bevezetni a glutént – abban a reményben, hogy így csökkenthető egy életre szóló állapot, a cöliákia, azaz lisztérzékenység kialakulásának kockázata. Azóta egyértelműen beigazolódott, hogy ez az ajánlás elhamarkodott volt.

Dr. Kun Judit Gabriella laktációs szaktanácsadó IBCLC :
A legfrissebb szakirodalmi áttekintések egyöntetű végkövetkeztetése, hogy a magas kockázatú gyermekeknél (vagyis azoknál, akiknek a családjában előfordul cöliákia) sincs semmi jelentősége a glutén bevezetés időpontjának a kialakulás kockázata szempontjából, viszont a későbbi bevezetés kitolja a betegség megjelenését. A mennyiséget nem hangsúlyozzák, ennek oka az is lehet, hogy az eredmények bizonytalanok ezzel kapcsolatban. Ezen túlmenően az is állítják a kutatások alapján, hogy a szoptatás sem befolyásolja a kialakulás kockázatát. Lehet, hogy ez így van, és a genetikai meghatározottság, valamint egyéb, általunk még nem ismert tényezők azok, amik végül döntőek lesznek abban, hogy egy konkrét személynél kialakul-e a cöliákia vagy sem.
Az egyik legutóbbi kutatási eredmény egy novemberben megjelent svéd eset-kontroll tanulmány. Nagyon lerövidítve, ők azt találták, hogy a nagy mennyiségű glutén fogyasztása az első két életévben növeli a kockázatot, ráadásul minden olyan gyereknél, aki hordozza bármelyik magas kockázatú HLA genotípust (a cöliákiával összefüggésbe hozható gént). A kutatók arról írnak, hogy a svéd gyerekek nagy mennyiségű glutént kapnak a hozzátáplálás időszakában, mert hagyományosan híg gabonapépekkel és zabkásával etetik őket, és a kereskedelmi forgalomban is számtalan effajta babaétel kapható. Így a glutén terhelésük 6-12 hónapos kor között nagyon megugrik.

Dr. Steinbach Réka (gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus szakorvosjelölt, IBCLC, Bethesda Kórház):
A gyermek-gasztroenterológusok álláspontja az, hogy körülbelül 10 hónapos korban kezdjük el bevezetni a glutént, és adjuk rendszeresen. A legújabb kutatási eredmények alapján ismert, hogy sem az anyatejes táplálás, sem az ennél is későbbi későbbi bevezetés nem biztosíték a cöliákia, vagyis a lisztérzékenység elkerülésére. Önmagában az a tény, hogy a családban előfordult ilyen betegség, nem jelenti azt, hogy a gyereknél is biztosan elő fog fordulni. Arra vonatkozó vizsgálatot, hogy a gyermek cöliákiás-e, leghamarabb 1-1,5 éves korban lehet végezni, legalább 2-3 hónap mindennapos, gyakori gluténfogyasztást követően. Ha a szervezet nem találkozott még gluténnal, a vizsgálat biztosan nem tudja kimutatni az érzékenységet sem.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2016. december-januári számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások