Vizet is kapjon a szoptatott baba?

Leggyakrabban ez a kérdés merül fel ilyen forró napokban. Bár úgy tűnhet, ekkora forróságban szükség lehet plusz folyadékra, valójában az a legbiztonságosabb, ha kizárólag szoptatjuk a hat hónaposnál fiatalabb babát.
Így szól az érvényes szakmai ajánlás is, ezt javasolja az Egészségügyi Világszervezet is. A kizárólagos szoptatás védőhatása és biztonságos volta indokolja ezt, de akkor sem kell másként tennünk, ha történetesen tökéletes minőségű, tisztaságú vízhez tudunk hozzájutni. Az anyatej eleve sok, 87,5 százaléknyi vizet tartalmaz. A szoptatás kezdetén hígabb, később fokozatosan egyre magasabb zsírtartalmú tej ürül. Igény szerinti szoptatás esetén a baba maga tudja szabályozni, hogy mennyit szopik és milyen zsírtartalmú tejből.

Nem árt tudni, hogy
– ha kötött időbeosztás szerint szoptatsz, előfordulhat, hogy nem jut elég tejhez a kisbaba ilyen nagy melegben.
– minél alaposabban kiüríti a melledet a kisbaba (minél üresebbnek érzed szoptatás után közvetlenül), annál gyorsabb lesz a tejképződés.
– nagy melegben szomjas lehet a baba, de a szokásosnál étvágytalanabb. Ez kifejeződhet abban is, hogy a szokásosnál gyakrabban szopik, de összességében kevesebb tejet a szokásosnál. Az is megeshet, hogy ritkábban szopik, akkor nagyobb mennyiséget, és utána hosszabban alszik. Ahány baba, annyiféle szokás.
– kevesebbet pisilhet a szokásosnál akkor is, ha közelében sincs a kiszáradásnak. Egyszerűen többet izzad, több folyadékot párologtat a bőrén keresztül. Igyekezz könnyíteni a helyzetén azzal, hogy kellőképpen levetkőzteted, a lehető leghűvösebb helyiségben tartod, és semmiképpen sem viszed tűző napra.

HelloBaby! tipp forró napokra
Szoptass a fotónkon látható hónalj tartásban, így kisebb az összeizzadás lehetősége.
Ha szemlátomást zavarja a babát a meleg és az összeizzadás, próbálkozz fekve szoptatással, és kapcsolj be enyhe fokozatra egy ventilátort.
Napjában többször is beiktathatsz egy frissítő fürdőt, ha úgy látod, jól esik a babának. Újszülöttek ritkán veszik jó néven az ilyesmit:)

Kiszáradástól nem kell tartani?
Ha a baba egészséges, alapvetően jó állapotú, és mindig megszoptatod, amikor kéri (ha nem világos számodra, mikor kéri, inkább kínáld gyakrabban), akkor ennek elenyészően kicsi a valószínűsége.
Jobban oda kell figyelni, ha a baba
– éppen beteg, lázas, hasmenése van, és/vagy hány. A betegségek idején jelentkező kiszáradásról itt olvashatsz részletesen.
– újszülött korban, ha kétségeid vannak afelől, hogy elegendő tejhez jut-e
– újszülött korban, ha a terhességi korhoz képest kicsi súllyal született
– újszülött korban, ha besárgult és emiatt aluszékony

Mit tegyél, ha úgy érzed, nem szopik eleget az újszülött kisbabád?
– Elsősorban fejjél, és itasd meg kanállal vagy pohárból a lefejt tejjel. Rendszeres fejésre mindaddig szükség van, amíg a baba nem üríti hatékonyan a melledet, és nem válik nyilvánvalóvá a megfelelően gyarapodó (minimum 15 deka/hét a születési súly megduplázásáig) súlyból.
– Ha nagyon bizonytalan vagy, kérj segítséget a védőnőtől vagy szoptatási tanácsadótól annak megítélésében, hogy hatékonyan szopik-e a kisbabád, és ha nem, mit tehetnél azért, hogy javuljon a helyzet.
– A pótlás szükségességét beszéld meg gyermekorvossal és/vagy szoptatási tanácsadóval. Itt olvashatsz arról, hogyan döntheted el, szükségetek van-e lefejt tejes vagy tápszeres pótlásra.

W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Hozzászólások